Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, svesno ulaže u obrazovanje mladih i perspektivnih sportista i na taj način pruža veliku podršku srpskom sportu. Iako je reč o privatnoj visokoobrazovnoj ustanovi, Fakultet za sport na Novom Beogradu stipendira više od 40 perspektivnih sportista i mladih sportskih stručnjaka na godišnjem nivou, od čega su čak 20 stipendista srpski olimpijci na osnovu sporazuma o saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije.

Tri stipendiskinje Fakulteta za sport, košarkašice Crvene zvezde Milina Mišeljić i Marijana Zukanović, kao i odbojkašica Vizure Anđela Veselinović, pravi su primer kako se profesionalna sportska karijera uspešno usklađuje sa obrazovanjem i obavezama na Fakultetu. U jednom danu, u istom terminu, zajedno su bile u prostorijama Fakulteta.

Njih tri su ukupno osvojile 28 medalja u mlađim reprezentativnim kategorijama i seniorskoj klupskoj konkurenciji. Kucaju na vrata i seniorskih reprezentacija, a podjednako uspešne su i na Fakultetu. U pauzi između dve sezone i situaciji kada nema reprezentativnih okupjanja, maksimalno su se posvetile polaganju ispita:

– Dobra organizacija, veliko razumevanje profesora na koje nailazimo na Fakultetu za sport, kao i prilagođen sistem nastave aktivnim sportistima za rezultat ima činjenicu da ispite polažem u roku. Ovakav model studiranja je zaista privilegija za sve sportiste jer ne trpi ni trening ni obrazovanje. Sa ove tačke gledište nemam sumnju da sam napravila pravi izbor kada je odabir fakulteta u pitanju – kaže Marijana Zukanović trostruka šampionka države i dvostruka osvajačica Kupa sa Crvenom zvezdom koja u svojim vitrinama ima i dva srebrna odličja sa evropskih prvenstava za juniorke i košarkašice do 20 godina.

– Moji utisci o Fakultetu za sport su sjajni – nadovezuje se na priču Milina Mišeljić i dodaje:

– Veoma sam zahvalna što sam dobila priliku da se obrazujem na vrhunskom nivou i zato se trudim da opravdam ukazano poverenje. Završavam treću godinu studijskog programa Menadžment u sportu i za studije zaista imam samo reči hvale. Stipendiranje ovako velikog broja perspektivnih i mladih sportista je jedna plemenita misija koja i te kako služi na čast Fakultetu za sport koji je u potpunosti u službi sportista. Zato mi je veoma drago da sam i ja, kao student, na neki način njegov deo – istakla je Milina koja osim bronzane medalje sa juniorskog evropskog šampionata u riznici trofeja ima tri titule šampiona Srbije i dva nacionalna Kupa sa Crvenom zvezdom.

Milina Mišeljić, Anđela Veselinović i Marijana Zukanović

Zanimljivo je istaći da je Fakultet za sport stipendirao sedam sadašnjih i bivših košarkašica Crvene zvezde, a osim Miline Mišeljić i Marijane Zukanović indeks našeg Fakulteta imaju još: Jelena Ćirić, Đurđina Đokić,Maša Janković, Nevena Naumčev, Nina Tešić.

Odbojkašica Vizure Anđela Veselinović pre nekoliko dana vratila se sa priprema seniorske reprezentacije:

– Bilo je to moje prvo učešće u seniorskoj reprezentativnoj akciji. Dve nedelje smo trenirali na Ubu i utisci su fenomenalni. Bila mi je velika čast da sarđujem sa selektorom Zoranom Terzićem i da se družim sa ostalim devojkama. Iskrena da budem, nisam očekivala, ali sam se potajno nadala pozivu u reprezentaciju i taj veliki san mi se ostvario. To je za mene odskočna daska i dodatna motivacija za još naporniji rad – kaže Anđela.

U dosadašnjoj karijeri Anđela ima srebro sa juniorskog evropskog prventva, zlato na Balkanijadi i srebro sa Ejofa. U klupskoj karijeri već se diči sa pet titula šampiona Srbije, dva osvojena pehara u Kupu i pet trofeja u Superkupu.

– Moja želja je da igram odbojku što duže budem mogla. Ideja mi je svakako da po završetku igračke karijere ostanem u sportu jer je to polje mog interesovanja u kome se najkomotnije osećam. Znanje koje stičem i zvanje koje ću dobiti na Fakultetzu za sport će mi omogućiti da sve to ostvarim. Profesori su nam veoma posvećeni, vrlo su pristupačni i sva ta njihova podrška je dragocena – zaključila je Anđela.