Budimpešta, 09.12.2014. godine.

JEDINSTVO UMA, MORALA I SNAGE!

S tim sloganom, već 90 godina, postoji, radi i stvara Visoka škola za fizičko vaspitanje u Budimpešti, populani TF (Testnevelési Főiskola), a sada Univezitet za fizičko obrazovanje (Testnevelési Egyetem).

U nameri da unapredi međunarodnu saradnju i time, svojim studentima, saradnicima i nastavnicima, stvori veće mogućnosti za razmenu znanja i iskustava, naprednijeg i modernijeg školovanja, kvalitetnijeg naučnog rada i razvoja, veće mobilnosti i istraživačkog potencijala, delegacija Fakulteta za sport bila je u poseti TF-u.

Posetu delegacije našeg fakulteta, u sastavu: Bojan Sekulić, predsednik Saveta, prof.dr Franja Fratrić, doc. dr Aleksandar Vuletić i mr Dragan Atanasov, pripremio je i organizovao gospodin Laslo Ratgeber, sa čijom je košarkaškom akademijom iz Pečuja FZS od ranije partner, zajedno sa TF-om.

Predstavnici FZS-a imali su izuzetno otvorene i konstruktivne razgovore sa svojim domaćinima, rektorom prof. dr Tamašom Sterbencom (Tamás Sterbenz), direktorom za međunarodnu saradnju prof. dr Tiborom Koslom (Tobor Kozsla) i šeficom departmana za strane jezike Kristinom Nemerkenji – Hidekuti (Krisztina Nemerkényiné – Hidegkuti). Tom prilikom iskazana je obostrana spremnost za uspostavljanje međusobne saradnje, kojom će obe strane ostvariti novu vrednost.

Razumljivo je da će dogovoreno partnerstvo biti značajnije za FZS, iz prostog razloga što TF postoji bezmalo 90 godina (osnovan je 1925. godine i naredne godine proslavlja 90 godina postojanja), iza sebe ima ogromno iskustvo i znanje, vrhunske rezultate i velika priznanja. Tome u prilog govori podatak da se radi o jednoj, od šest ustanova na svetu, koje su partneri sa Međunarodnim olimpijskim komitetom na polju obrazovanja, ili jednoj, od dve koje to rade na engleskom jeziku ( tri su na francuskom i jedna na španskom). Još jedan podatak je zadivljujući, na TF-u je do sada diplomiralo 89 mađarskih Olimpijskih pobednika (atletika – 4, mačevanje – 9, gimnastika – 5, kajak i kanu – 10, moderni petoboj – 8, streljaštvo – 1, fudbal – 16, plivanje – 7, vaterpolo – 22 i rvanje – 7).

Naravno da i Fakultet za sport, zajedno sa srpskim sportskim organizacijama sa kojima sarađuje, ima šta da ponudi. Rezultati koje naši sportisti ostvaruju u međunarodnim sportskim arenama svakako da nas čine relevantnim i poželjnim partnerima. To su prepoznali i na TF-u, pa će dogovorena saradnja otpočeti razmenom znanja i iskustava u košarci, fudbalu, odbojci, sportskom menadžmentu (organizacija velikih sportskih takmičenja, sprečavanje i prevencija nasilja na sportskim događajima), …

Na kraju posete dogovoreno je da se zvanično potpisivanje Sporazuma o saradnji obavi u Budimpešti, u drugoj polovini januara 2015. godine, nakon donošenja neophodnih odluka od strane Saveta Fakulteta za sport, odnosno Senata Univerziteta za fizičko obrazovanje u Budimpešti, što ne sprečava naučne radnike, sa obe strane, da otvore kanale komunikacije već danas.

Predsednik Saveta FZS-a i vođa delegacije u Budimpešti, gospodin Bojan Sekulić, posebno je istakao ljubaznost i gostoprimstvo domaćina, u čemu je prednjačila gospođa Kristina Nemerkenji – Hidekuti, kojoj se, u ime cele delegacije, i na ovaj način zahvaljuje.

Ništa manju zahvalnost, gospodin Sekulić je uputio i gospodinu Ratgeberu, inače novosadskom đaku, trofejnom košarkaškom treneru i instruktoru FIBA-e, nekadašnjem selektoru mađarskih seniorskih nacionalnih košarkaških selekcija u muškoj i ženskoj konkurenciji, osvajaču Evrolige u ženskoj konkurenciji sa timom moskovskog Spartaka i mnogih drugih trofeja i priznanja, čijom ljubaznošću je i došlo do ostvarene posete.

FZS PRESS