Beograd, 31. 05. 2017.

Studenti prve i druge godine sportskog novinastva Fakulteta za sport, posetili su Udruženje novinara Srbije (UNS) i Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) sa predmetnim nastavnicima doc. dr Tatjanom Ćitić i prof. dr Radivojem Petrovićem.

Tokom posete studenti su imali priliku da obiđu prostorije UNS-a, a posebno su se zadržali u memorijalnoj sobi u kojoj su istaknute fotografije i karikature svih predsednika UNS-a od osnivanja 1881. godine.

V.d. generalnog sekretara UNS-a Dragana Bjelica upoznala ih je sa radom i istorijatom UNS-a, dok je glavna i odgovorna urednica sajta UNS-a Kristina Kovač studentima i profesorima predstavila sajt i način rada ove onlajn redakcije.

– Udruženje novinara Srbije je najveća i najznačajnija asocijacija profesionalnih novinara u Srbiji i punopravni član Međunarodne federacije novinara. Osnovano je 21. decembra 1881. godine kao Srpsko novinarsko društvo i jedno je od najstarijih profesionalnih novinarskih udruženja u svetu. Danas ima više od 6000 članova i od svog nastanka kontinuirano radi – predstavila je ovo udruženje Dragana Bjelica.

Nakon posete UNS-a, student su posetili i Udruženje sportskih novinara Srbije gde su im domaćini bili predsednik udruženja Predrag Milinković i generalni sekretar Slobodan Igrutinović. USNS je asocijacija poslenika sportske žurnalistike čiji koreni potiču iz daleke 1896. godine, kada su se prve sportske informacije pojavile sa obnovljenih Olimpijskih igara u Atini. Ova asocijacija ima više od 250 aktivnih članova, mada neke procene govore da se širom Srbije oko 600 ljudi, u više od 200 medijskih kuća, bavi sportskim novinarstvom. Udruženje sportskih novinara Jugoslavije, koje je posle nasledilo Ugruženje sportskih novinara Srbije, je krajem 1964. godine primljeno u Svetsku asocijaciju sportskih novinara (AIPS).

Tokom posete, Predrag Milinković  je ohrabio studente i istakao značaj obrazovanja u novinarskom poslu.

– Najvažnije od svega je da se steknete obrazovanje. Nije važno samo formalna, već i neformalna edukacija. Obavezno idite na seminare, kurseve, konferencije i obuke. Vrlo je važno da umete da se koristite moderom tehnologijom, da znate sami da snimate i montirate – rekao je Milinković.