Profesori sa našeg Fakulteta redovni su učesnici na naučnim skupovima u zemlji i u inostranstvu. Tako je bilo i minulog vikenda u Sofiji gde je povodom 75-godišnjice Nacionalne sportske akademije „Vasil Levski“ organizovan Međunardoni kongres primenjenih sportskih nauka. Ova naučna konferencija je održana pod pokroviteljstvom Krasena Kraleva ministra omladine i sporta Bugarske, uz učešće velikog broja predavača iz Srbije, Južnoafričke Republike, Turske, Makedonije i brojnih istočnoevropskih država.

Fakultet za sport Univreziteta „Union – Nikola Tesla“ već nekoliko godina, na osnovu potpisanog protokola, sarađuje sa Akademijom „Vasil Levski“ i shodno tome, naš Fakultet je na ovom značajnom naučnom skupu imao posebno mesto.

U delegaciji Fakulteta za sport bili su prof. dr Ivanka Gajić, dekan Fakulteta, prof. dr Milan Mihajlović, prodekan za nastavu, docent Dragan Todorov, a doc. dr Uroš Mitrović koji predaje na Katedri za sportsko novinarstvo održao je i izuzetno zapaženo predavanje na temu „Promene na medijskom horizontu: Višeslojni uticaji novih medija i društvenih mreža na savremeni sport“.

Predavanje je bilo posvećeno mnogorodnim uticajima novih digitalnih medija zasnovanih na internet platformi kao i društvenih mreža na razvoj i popularizaciju savremene sportske industrije. U prezentaciji je, između ostalog, istaknuto kako nove digitalne onlajn platforme omogućavaju korisnicima da u realnom vremenu, ili jednostavno kada god to požele, sportske događaje i takmičenja prate preko interneta, mobilnih aplikacija, interaktivnih društvenih mreža ili specijalizovanih sportskih programa i kanala, kojih je na tržištu, u skladu sa povećanom globalnom potražnjom, sve više. Takođe, rad je ukazao i na to da su društvene mreže i napredne tehnologije poput virtuelne i augmentativne realnosti, promenile način na koji navijači i fanovi komuniciraju sa timovima, igračima i sportskim ličnostima.

Delegaciju našeg Fakulteta primio je rektor Nacionalne sportske akademije „Vasil Levski“ prof. Penčo Gešev i tom prilikom dogovorena je dalja saradnja.

– Naš susret bio je veoma uspešan. Dogovorili smo se, da na obostrano zadovoljstvo, produžimo ugovor o saradnji. Takođe, precizirani su i detalji oko zajedničke organizacije pete Međunarodne konferencije „Menadžment bezbednosti sportskih takmičenja“ koja će se u maju 2018. godine održati u Bugarskoj, a dogovoreni su i neki budući zajednički projekti – zadovoljno je konstatovala prof. dr Ivanka Gajić.