Ugledni treneri prenosili znanje i iskustvo na Košarkaškoj klinici

///Ugledni treneri prenosili znanje i iskustvo na Košarkaškoj klinici

Beograd, 29. 06. 2017.

Udruženje košarkaških trenera Srbije organizovalo je 16. Košarkašku kliniku koja tradicionalno teži da ugosti jednog trenera iz kolevke košarke, Sjedinjenih Američkih Država, jednog stručnjaka iz Evrope i jedno ugledno trenersko ime sa naših prostora. Od ove godine u organizaciji Košarkaške klinike u Sportskom centru „Šumice“, učestvuje i Fakultet za sport.

Kao i prethodnih godina, UKTS je za ovaj seminar obezbedio vrlo ugledne predavače, kao i raznovrsne teme. Na spisku predavača našli su se Denis Felton, Đoan Plaza i Duško Vujošević.

Prvi dan počeo je predavanjem Duška Vujoševića koji iza sebe ima četiri decenije iskustva treniranja vrhunskih igrača i timova kao košarkaški trener. Tokom svoje karijere vodio je reprezentacije Srbije i Crne Gore, a pored srpskih i crnogorskih timova, trenirao je i timove u italijanskoj i francuskoj ligi. Radio je kao selektor reprezentacije Srbije i Crne Gore 2003. godine, a reprezentacije Crne Gore od 2007-2010. godine. Vujošević će ovog leta sedeti na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine, što će biti njegova treća nacionalna selekcija sa kojom je tokom karijere imao prilike da radi.

– NBA istraživanja su pokazala da se 32% poena postigne nakon uigranih akcija koje su uvežbane na treningu, a 68% poena postiže se čistom improvizacijom. Ono što je važno jeste da igrači budu maštoviti i da smisle šta će da rade sa loptom nakon što neka uigrana akcija ne donese poene. Improvizacija ovakve vrste se mora vežbati na treningu koliko god to paradoksalno zvučalo – rekao je Vujošević.

Đoan Plaza je jedan od najcenjenih španskih trenera. Tokom svoje trenerske karijere imao je prilike da vodi Real Madrid, Kahaosl Sevilju, Unikahu i Žalgiris iz Kaunasa. Ove sezone trener Plaza je osvojio Euro Cup sa ekipom Unikahe.

– Nastojao sam da objasnim svoj način rada u nadi da će moje izlaganje pomoći kolegama da učvrste i razviju sopstvene ideje. Dolazim sa radošću, a poziv shvatam kao priznanje jer nije mala stvar biti predavač u zemlji koja je dala toliko velikih košarkaških trenera – rekao je Plaza.

Denis Felton, trener univerziteta Cleveland, je stručnjak koji ima više od 20 godina iskustva rada u NCAA ligi i 4 godine iskustva u NBA kao direktor za razvoj mladih igrača u San Antoniju. Felton je kao asistent radio na Klemson Univerzitetu i Univerzitetu Tulsa, a kao glavni trener je vodio univerzitet V. Kentaki i Univerzitet Džordžija.

– Dva najvažnija dela u razvoju igrača su podučavanje najosnovnijem vođenju lopte i veštinama kretanja po terenu i pomaganje igračima da shvate šta je to što svakome od njih omogućava najbolji put ka povećanju njihove uloge u igri – zaključio je Felton.

Priliku da stiču znanja i iskustva od uglednih košarkaških stručnjaka imali su i studenti našeg fakulteta.

 

2017-10-09T22:23:39+00:00