Beograd, 29. 06. 2017.

Udruženje košarkaških trenera Srbije organizovalo je 16. Košarkašku kliniku koja tradicionalno teži da ugosti jednog trenera iz kolevke košarke, Sjedinjenih Američkih Država, jednog stručnjaka iz Evrope i jedno ugledno trenersko ime sa naših prostora. Od ove godine u organizaciji Košarkaške klinike u Sportskom centru „Šumice“, učestvuje i Fakultet za sport.

Kao i prethodnih godina, UKTS je za ovaj seminar obezbedio vrlo ugledne predavače, kao i raznovrsne teme. Na spisku predavača našli su se Denis Felton, Đoan Plaza i Duško Vujošević.

Prvi dan počeo je predavanjem Duška Vujoševića koji iza sebe ima četiri decenije iskustva treniranja vrhunskih igrača i timova kao košarkaški trener. Tokom svoje karijere vodio je reprezentacije Srbije i Crne Gore, a pored srpskih i crnogorskih timova, trenirao je i timove u italijanskoj i francuskoj ligi. Radio je kao selektor reprezentacije Srbije i Crne Gore 2003. godine, a reprezentacije Crne Gore od 2007-2010. godine. Vujošević će ovog leta sedeti na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine, što će biti njegova treća nacionalna selekcija sa kojom je tokom karijere imao prilike da radi.

– NBA istraživanja su pokazala da se 32% poena postigne nakon uigranih akcija koje su uvežbane na treningu, a 68% poena postiže se čistom improvizacijom. Ono što je važno jeste da igrači budu maštoviti i da smisle šta će da rade sa loptom nakon što neka uigrana akcija ne donese poene. Improvizacija ovakve vrste se mora vežbati na treningu koliko god to paradoksalno zvučalo – rekao je Vujošević.

Đoan Plaza je jedan od najcenjenih španskih trenera. Tokom svoje trenerske karijere imao je prilike da vodi Real Madrid, Kahaosl Sevilju, Unikahu i Žalgiris iz Kaunasa. Ove sezone trener Plaza je osvojio Euro Cup sa ekipom Unikahe.

– Nastojao sam da objasnim svoj način rada u nadi da će moje izlaganje pomoći kolegama da učvrste i razviju sopstvene ideje. Dolazim sa radošću, a poziv shvatam kao priznanje jer nije mala stvar biti predavač u zemlji koja je dala toliko velikih košarkaških trenera – rekao je Plaza.

Denis Felton, trener univerziteta Cleveland, je stručnjak koji ima više od 20 godina iskustva rada u NCAA ligi i 4 godine iskustva u NBA kao direktor za razvoj mladih igrača u San Antoniju. Felton je kao asistent radio na Klemson Univerzitetu i Univerzitetu Tulsa, a kao glavni trener je vodio univerzitet V. Kentaki i Univerzitet Džordžija.

– Dva najvažnija dela u razvoju igrača su podučavanje najosnovnijem vođenju lopte i veštinama kretanja po terenu i pomaganje igračima da shvate šta je to što svakome od njih omogućava najbolji put ka povećanju njihove uloge u igri – zaključio je Felton.

Priliku da stiču znanja i iskustva od uglednih košarkaških stručnjaka imali su i studenti našeg fakulteta.