Košarkaška selekcija kineskog Univerziteta Đe Đan iz grada Hang Žoa na istoku najmnogoljudnije zemlje sveta u poseti je Beogradu. U našem glavnom gradu boraviće 12 dana sa željom da u zemlji košarke steknu znanje i neophodno iskustvo.

Univerzitet Đe Đan osnovan je 1897. godine i broji oko 50 hiljada studenata, ima oko osam i po hiljada zaposlenih od čega je čak tri i po hiljade nastavnika. Zanimljivo je da ovaj prestižni Univerzitet u Kini poseduje jednu od najvećih biblioteka koja sadrži čak sedam miliona primeraka knjižne i neknjižne građe.

U univerzitetskoj ligi koja se igra na nivou cele Kine veoma su uspešni, a prošle sezone zauzeli su četvrto mesto. To i ne čudi s obzirom na konstatna ulaganja koja imaju u razvoj košarke o čemu možda najbolje svedoči podatak da Univerzitet poseduje čak 72 zatvorena košarkaška terena.

Mlade košarkaše iz Kine i delegaciju Univerziteta Đe Đan, koju je predvodio dekan Fakulteta za kulturu i fizičko vaspitanje prof. Yehai Vu, ugostio je Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i tom prilikom dogovorena je saradnja na brojnim poljima:

– Vršićemo razmenu studenata, a dogovoreno je i da naš Fakultet školuje njihove trenere za košarku, fudbal, rukomet, vaterpolo i tenis – zadovoljno konstatuje dekanka Fakulteta za sport na Novom Beogradu Ivanka Gajić i dodaje:

– Ideja je i da naši profesori drže predavanja u Kini, kao i da naši treneri kroz brojne seminare stručno usavršavaju njihove trenere. Ono što je možda i najintersantnije, delegacija Univerziteta Đe Đen izrazila je veliku želju da diplomirani treneri sa našeg Fakulteta odmah krenu put Kine gde će dobiti priliku da rade u kineskim klubovima u kojima postoji veliko interesovanje za stručnjacima iz Evrope – konstatovala je prof. dr Ivanka Gajić.

Gosti iz Kine bili su u prilici da pogledaju video prezentaciju našeg Fakulteta kao i dokumentarni film „250 stepenika“ kome je upravo Fakultet za sport Univreziteta „Union – Nikola Tesla“ bio pokrovitelj. U srdačnom razgovoru razmenjena su i pozivna pisma i vrlo brzo treba očekivati potpisivanje sporazuma o međusobnoj saradnji.