Gostujući predavač na Fakultetu za sport, u okviru redovne praktične nastave o analitičko-istraživačkom novinarstvu, bio je urednik portala pištaljka.rs Vladimir Radomirović. Ovaj portal je poznat po sjajnim istraživačkim pričama o korupciji koja „nagriza“ institucije državnog sektora.

Na sajtu Pištaljke postoji servis za prijavu korupcije, a preko ovog zaštićenog kanala građani prijavljuju korupciju i na osnovu tih prijava istraživački novinari istražuju i objavljuju članke. Vladimir Radomirović je pričao našim studentima na koje je sve prepreke nailazio prilikom obavljanja svog posla.

– Kada počnemo da istražujemo neki slučaj korupcije, prvo napravimo spisak svih relevantnih ustanova od kojih možemo da dobijemo informacije. Nakon toga im dostavljamo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, a nadležne ustanove su dužne da u roku od 15 dana dostave informacije. Nama se dešavalo da ne dobijemo odgovor, pa smo morali da se obratimo Poveriniku za informacije od javnog značaja koji ima izvršnu funkciju. Sve činjenice koje iznosimo u našim novinskim tekstovima moraju biti potkrepljene dokazima i upravo zbog toga naša istraživanja traju i po nekoliko meseci – rekao je Radomirović.

 Zaposleni u državnom sektoru koji prijave korupciju postaju uzbunjivači i oni su najvažniji izvor informacija za svakog novinara. Međutim, oni nakon prijave korupcije vrlo često trpe odmazdu poslodavca i ostaju bez posla.

– Srbija je usvojila zakon koji kažnjava poslodavca koji vrši odmazdu nad uzbunjivačem. Mi smo pomogli uzbunjivačima da se obrate sudu i prijave nepravilnosti. Bili smo uspešni u 13 od 16 zahteva. To je veliki uspeh – rekao je Radomirović.