Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ tokom 2019. godine u saradnji sa Vikimedijom Srbije i njenim obrazovanim programom realizovao je zanimljiv projekat pod nazivom „Olimpijski sportovi kroz istoriju i uspesi naših sportista olimpijaca“.

Rezultati projekta prezentovani su na tribini održanoj 26. decembra na Fakultetu za sport. Projekat se sastojao u kreiranju, objavljivanju novih i dopuni posojećih članaka čime su se dostupnim učinili sadržaji koji su od izuzetne važnosti za naš sport, kulturu i društvo u celini. Glavnu ulogu u realizaciji ovog projekta imali su odabrani studenti čije su aktivnosti pratili nastavnici doc. dr Aleksandar Pavlović i doc. dr Ivana Parčina uz podršku Nebojše Ratkovića zaposlenog u Vikimediji Srbije.

Cilj ovog projekta je promocija značajnih uspeha naših sportista u različitim sportovima na Olimpijskim igrama kroz istoriju, potpunije i tačnije informisanje javnosti o ovim sportvima, a time i promocija pozitivnih aspekata sporta kao kulturološkog fenomena u okviru našeg društva i šire. Nadamo se da je projekat doprineo širenju slobodnog znanja u oblasti olimpijskih sportova kroz prizmu uspeha naših sportista na olimpijskim takmičenjima.

Osnovni cilj projekta je uvesti Vikipediju u obrazovni sistem Srbije putem pisanja referata i seminarskih radova na zadate teme iz određenog nastavnog ili fakultetskog predmeta. To podrazumeva upoznavanje učenika i studenata sa Vikipedijom i konceptom slobodnog znanja, kreiranje seminarskih radova koji će biti vidljivi, slobodni i svima dostupni, ali i podsticanje profesora za korišćenje modernog pristupa u nastavi.

Zahvaljujemo se studentima Eleni Delevoj, Urošu Seleniću, Stefanu Branežcu, Ivanu MIletiću, Stefanu Stankoviću, Davidu Radanoviću i Petru Aleksiću koji su izuzetno doprineli realizaciji ovog projekta.