Fakultet za sport Univeryiteta „Union – Nikola Tesla“ je uspešno realizovao projekat „SPORT – DA / RASIZAM – NE“ koji je sufinansiran od strane Gradskog sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda. Projekat je realizovan u okviru Konkursa za sufinansiranje posebnih programa u oblasti sporta u 2018. godini i trajao je ukupno dva meseca (od 1.6. do 1.8.2018. godine).

Prvi deo Projekta je realizovan kroz sprovođenje osnovne obuke nordijskog hodanja (Nordic Walking-a) za 50 dece osnovnoškolskog uzrasta romske nacionalnosti. Ovaj deo Programa je trajao ukupno četiri nedelje i bilo je realizovano ukupno 12 treninga (tri treninga nedeljno).

Drugi deo projekta se sastojao od niza predavanja na temu „Sprečavanja negativnih pojava u sportu – rasizam“ i bio je realizovan kao interaktivno – edukativna radionica. Realizovano je ukupno šest dana predavanja tokom tri vikenda. Svakog dana predavanja su bila realizovana od strane četiri predavača, u vremenu od 10 do 14 časova.
Krajnji korisnici su bili 50 dece osnovnoškolskog uzrasta romske nacionalnosti (od 10 do 14 godina), kao i 106 osoba koje su bile aktivni učesnici predavanja o sprečavanju rasizma.