Beograd, 20.05.2016.

Četvrta regionalna naučno-stručna konferencija “Sport i bezbednost”, u organizaciji Nacionalne sportske akademije “Vasil Levski” iz Sofije i Fakulteta za sport, juče je uspešno završena. Tokom prethodna dva dana, veliki broj eminentnih stručnjaka izložio je svoje radove, a doprinos Konfereniji dali su i profesori Fakulteta za sport.

Tokom posete, dekanka našeg fakulteta, prof. dr Ivanka Gajić, uručila je plaketu, kao znak potvrde višegodišnje vrlo uspešne saradnje,  koju je u ime Akademije “Vasil Levski” primio rektor, prof. dr Penčo Gešev. Fakultet za sport sa ovim bugarskim državnim fakultetom sa dugom tradicijom, ima izvanrednu saradnju u organizaciji i izradi zajedničkih projekata, a dogovoreni su i posebni uslovi za upis naših masteranata na doktorske studije na Akademiji “Vasil Levski”, kao i međunarodna razmena studenata.

Poseban akcenat stavljen je na temu navijačkog nasilja na sportskim manifestacijama, a ovu temu dotakla je i profesorka Gajić u pozdravnoj reči.

– Savremena društva širom sveta se već decenijama suočavaju sa problemom nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim borilištima, koja bi trebalo da budu poprišta sportskog nadmetanja u duhu fer-pleja, kako to nalaže sama suština sporta. Svakodnevno smo u prilici da vidimo različite oblike nedoličnog ponašanja i nasilja na sportskim borilištima koja prete da postanu konstantna prateća pojava sportskih događaja. Delegacija Fakulteta za sport je došla u Sofiju sa ciljem razmene znanja i iskustava radi prevecije nasilja i nemilih scena na sportskim priredbama – istakla je dekanka.

O problemu nasilja na sportskim događajima govorio je doc. dr Dragan Atanasov u uvodnoj reči. U izlaganju na temu “Sistemska borba Republike Srbije protiv nasilja na sportskim priredbama” bilo je reči o zakonskoj regulativi (Zakon o sportu, Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim manifestacijama), kao i Nacionalnoj strategiji za razvoj sporta i Nacionalnoj strategiji za borbu protiv nasilja. Poseban akcenat stavljen je na akcije prevencije koje Vlada Republike Srbije sprovodi kroz rad sa mladima u cilju promovisanja fer pleja i tolerancije u sportu. Takođe, gospodin Atanasov je skrenuo pažnju da naša država sarađuje sa telima Saveta Evrope koji su nadležni za borbu protiv nasilja na sportskim manifestacijama.

Osim uvodnog izlaganja, profesori Fakulteta za sport su kao autori i koautori Konferencji doprineli sa 6 naučnih radova koji su objavljeni u Zborniku Akademije “Vasil Levski”.

Domaćin Konferencije “Sport i bezbednost” u maju 2017. godine biće Fakultet za sport.

FOTO: Marija Velinov