Doc.dr Adam Petrović, nastavnik na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ vratio se iz ruskog grada Tambova, gde je u proteklih mesec dana bio gostujući profesor na Fakultetu fizičke kulture i sporta u okviru Državnog univerziteta „G.R. Deržavin“.

Ovo mi je treći put da predajem studentima iz Tambova. Prvi put sam tamo bio 2018. godine na sedam dana, tokom 2020. sam održao nekoliko onlajn predavanja. Sada smo celu priču odradili najobuhvatnije. Mesec dana sam držao predavanja na osnonim i magistarskim studijama, naravno isključivo na ruskom jeziku. Iskreno sam prezadovoljan kako je sve izgledalo, počev od prijema u Tambovu, preko odnosa sa studentima, do saradnje sa drugim nastavnicima“, istakao je doc. dr Petrović.

Najveći broj predavanja bio je vezan za jednu oblast.

Teme su uglavnom bile vezane za predmet „Antropomotorika“. Takođe održao sam dva predavanja iz „Metodologije naučnog istraživanja“ i dva iz „Teorije sportskog treninga“.

Najjači utisak na doc. dr Adama Petrovića je ostavio način na koji funkcioniše Univerzitet u Tambovu.

Rekao bih da tamo postoji jedna lepa kultura akademskog života. Sve se odvija u velikom kompleksu. Pored Fakulteta za fizičku kulturu i sport, tu su i Medicinski, Pravni, Fakultet za fiziku i matematiku. Fakultet za fizičku kulturu ima veliki broj pratećih objekata, počev od hala za sportove sa loptom, stadionom za fudbal i atletiku, bazena. Uslovi su stvarno izvanredni“, rekao je Adam Petrović.

Saradnja između Fakulteta za sport i Državnog univerziteta „G.R. Deržavin“, koja je ozvaničena još u martu 2018. godine, nastaviće se i u mesecima koji dolaze.

Dobili smo poziv za učešće na Naučnoj konferenciji u Tambovu u novembru. Tamo će biti predstavnici tri države: Rusije, Belorusije i Srbije. Tamo ćemo ići prof. dr Vladimir Koprivica i ja. Očekujem da će ova izuzetno kvalitetna naučna saradnja biti na još višem nivou i da ćemo u budućnosti imati još češće razmene nastavnog kadra“, zaključio je Adam Petrović.