Proslavljeni košarkaš Partizana, Novica Veličković, posetio je Sajam sporta i tom prilikom je bio gost otvorenog studija Fakulteta za sport. Nekadašnji reprezentativac Srbije govorio je o brojnim zanimljivim temama, a između ostalog, dotakao se nedavno završenog večitog derbija, boravka u Real Madridu, kao i igrača protiv kojih mu je bilo najteže da igra u karijeri.

U subotu je Partizan poražen od Crvene zvezde u okviru devetog kola ABA lige, međutim kapiten crno-belih smatra da iz ovog susreta može mnogo toga da se nauči.

– Utakmica sa mnogo naboja koja sa sobom nosi pojedine dobre stvari, ali takođe zna da ponese neke greške, koje su nas koštale pozitivnog rezultata. Uvek volim da kažem da je najbitnije da se iz poraza uči i da se nakon toga napreduje.

Crno-beli su u seriji negativnih rezultata, iako su na većini tih utakmica igrali poprilično dobro, a Veličković je poručio šta je uzrok takvog niza.

– Neiskustvo u pojedinim trenucima. Međutim, ekipa može samo da raste i napreduje. Svaki igrač bi trebalo da krene od sebe i da vidi kako bi mogao da doprinese ekipi, pošto je ovo timski sport. Utakmica je samo šlag na torti, a svakodnevni jaki treninzi donose napredak. Partizan je najveće košarkaško ime u ovom delu Evrope, ali treba realno sagledati stvari i ići korak po korak prilikom vraćanja kluba na vrh, gde mu je i mesto.

Krilni centar Partizana imao je i bogatu evropsku karijeru, pa je tako u periodu između 2009. i 2012. godine bio član Real Madrida. Sa „kraljevskim klubom“ osvojio je Kup Španije, a uporedio je pritisak igranja u El klasiku i srpskom večitom derbiju.

– Tamo se derbi drugačije doživljava. Kod nas je pritisak znatno veći, mnogo je bučnije u halama. El klasiko predstavljaju dva različita grada. Kada dođe red na pomenutu utakmicu, priča se o tome, ali ni blizu kao ovde. Sve je nekako više prijateljski nastrojeno. Derbi na ovim prostorima nosi posebnu draž i to je ono što ne sme da se izgubi. Naboj koji nosi ta utakmica je nešto što stranci koji dođu da igraju u Srbiji osete jednom u životu.

Pored bogate košarkaške karijere Veličković je odlučio da se posveti i školovanju, pa je tako student Fakulteta za sport. Ističe da je obrazovanje jako bitno za mlade sportiste.

– Upisao sam trenerski smer na Fakultetu za sport. Košarka je sport koji zahteva mnogo razmišljanja i mislim da su veliki igrači uvek bili pametni ljudi. Veliki broj poznatih, starijih sportista završili su po dva fakulteta, ali mislim da su tu uvek košarkaši prednjačili. Obrazovanje je jako bitno zbog toga što se sportska karijera završi u jednom momentu, nakon čega kreće drugi život. Obrazovanje ne sme da se zanemari i deca koja završe srednju školu pored sportskih obaveza koje imaju treba da se posvete i školovanju, jer im to može doneti samo plus, gde god se pojave.

Nekadašnji reprezentativac Srbije i osvajač srebra na Evropskom prvenstvu 2009. godine, u karijeri je igrao protiv mnogo velikih igrača. Međutim, dvojicu je posebno izdvojio kao košarkaše protiv kojih mu je bilo najteže.

– Najteže u životu mi je bilo da treniram sa Dejanom Milojevićem. Svaki dan je imao isti pristup. U tom momentu sam bio znatno fizički slabiji, ali mi je bilo neverovatno da igra sa tolikom energijom i motivacijom. Pokazao mi je pravi put. Takođe, Matjaž Smodiš je imao izuzetnu košarkašku inteligenciju, a pored toga je bio izuzetno tvrd igrač. Znao je da uđe u protivničku glavu, što malo njih zna. Često je ulazio u konflikte sa mnom, iako sam tada bio jako mlad i od mene je imao veliko poštovanje – zaključio je Veličković.

David Radanović