Jedan od najboljih rukometaša svih vremena i aktuelni selektor reprezentacije Slovenije, Veselin Vujović u nedelju će biti gost Beograda i Fakulteta za sport. Vujović će u društvu naše nekadašnje reprezentativke Tanje Medved i poznatih rukometnih novinara Vladimira Novakovića, Srtetena Raškovića i Živote Bogdanovića od 12 sati biti učesnik tribine pod nazivom „Rukomet i mediji“, koja se organizuje povodom obeležavanja desetogidšnjice postojanja portala balkan-handaball.com.

Najbolji strelac nekadašnje reprezentacije Jugoslavije svih vremena ističe da je status rukometa u medijskoj sferi na našim prostorima u skladu sa rezultatima i zbog toga neizmerno žali:

– Isključivo rezultati diktiraju prisutnost u medijima što je pogubno za popularizaciju rukometa, jer u Srbiji rezultata odavno nema. Za mene je neverovatno da minulo Svetsko prvenstvo u Srbiji nije televizijski prenošeno – kaže Vujović i odmah se okreće statusu rukometa u odnosu na druge sportove:

– Poslednjih godina kao da smo se nekako ugasili i kao da neko to namerno radi. Slabi rezultati i brojni problemi koji su okovali rukomet i te kako idu na ruku ostalim sportovima koji su odavno zauzeli mesto koje je nekada s pravom pripadalo rukometu. Kako to promeniti? Pa pre svega detaljnom analizom iz koje treba napraviti strategiju i time bi trebalo da se bave ljudi koje vode rukometni savez. Srbija je izgubila korak u odnosu na zemlje u okruženju, pre svega tu mislim na Sloveniju i Hrvatsku, a da li će se nešto promeniti u dogledno vreme, bog zna.

Po Vujovićevim rečima spas za rukomet na ovim prostorima bi trebalo da se potraži u kvalitetnom i stručnom radu sa mladima, a pre svega u stručnom usavršavanju trenera:

– Edukacija je jako bitna, ona mora da bude temeljna i dobro je što u Srbiji postoje ustanove koje nude takvo obrazovanje. Sa decom moraju da rade obrazovani i elokvetni ljudi. Ne smemo da dozvolimo da nam škole rukometa budu usputna stvar, da neki igrači bez angažmana tu kratkoročno nađu uhlebljenje dok se ne pojavi neki zainteresovan klub. Važnije je ko radi sa tom decom nego ko je trener prvog tima, jer neke greške kasnije mogu da budu nepopravljije. Često sam bio u prilici da gledam treninge škola rukometa na kojima su zajedno mali i veliki, devojčice i dečaci. Samo igraju na dva gola dok trener na mobilnom priča. To ne može da afirmiše rukomet i zato je edukacija fundamentalna  – konstatovao je  Vujović.

Dekan Fakulteta za sport prof. dr Ivanka Gajiće izrazila je veliko zadovoljstvo da će ovako eminentni stručnjaci i veliki poznavaoci rukometa biti naši gosti:

– Tribina će sigurno biti jako interesantna kako za studente sportskog novinarstva, tako i za naše buduće trenere. Uverena sam da će moći da čuju mnogo korisnih saveta i zato ih pozivam da u nedelju u podne dođu u naš amfiteatar i ne propuste priliku da saznaju nešto od vrhunskih sportskih novinara  i rukometnih veličina kao što su Veselin Vujović i Tanja Medved.