Ervin Rožnjik je student četvrte godine našeg fakulteta na studijskom programu Trener u sportu. Ujedno, Ervin se već 13 godina uspešno bavi dizanjem tegova, a od ove godine je i prvi trener u Klubu dizanja tegova Spartak iz Subotice.

U vreme kada nadležni organi preporučuju socijalno distanciranje i ostanak kod kuće, kao najefikasnije preventivne mere u borbi protiv virusa korona, Ervin je pripremio izuzetno koristan video materijal sa setom vežbi koji će vam pomoći da održavate fizičku kondiciju.

– Na ideju sam došao u razgovoru sa profesorom Milanom Mihajlovićem, koji je redovni profesor na Fakultetu za sport, ujedno i predsednik Saveza za dizanje tegova Srbije – počinje priču Ervin i dodaje:

– Ono što želim da naglasim je da za trening koji sam pripremio nije potrebna nikakva specijalna oprema, sve se neometano može izvesti u kućnim uslovima i to su neke osnovne vežbe koje rade dizači tegova tokom priprema, ali su pogodne i za rekretaivce. Napominjem da se sve ove vežbe koje ćete videti izvode uz prethodno adekvatno zagrevanje, a po završetku treninga je neophodno istezanje kako bi se izbegle eventualne povrede. Stepen trenutne fizičke spreme svakog pojedinca je indivudalna stvar, ali je optimum da se ove vežbe rade u četiri serije od 10 do 12 ponavljanja – konstatuje Rižnjik.

Dizanje tegova kao sport zavoleo je pored oca koji se takođe bavio ovim sportom, a za 13 godina ostavrio je izuzetno zapažene rezultate:

– Počeo sam da treniram 2007. godine, to je bio nastavak porodične tradicije, a od 2012. sam reprezentativac Srbije. Među najznačjanijim rezultatima su mi titula studentskog prvaka sveta u Poljskoj 2018. godine, četvrto mesto osvojeno na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore do 23 godine u Litvaniji 2015. godine, kao i treće mesto sa Grand prija koji se 2015. godine održao u Kataru.

Najbolji rezultat u Rožnjikovoj karijeri u totalu iznosi 315 kilograma kada je trzaju podigao 140, a u izbačaju 175 kilograma. Trenutno, Ervin se priprema za Evropsko prvenstvo koje bi trebalo da se održi u Moskvi.

– Šampionat je zakazan za jun. U ovakvim uslovima teško je govoriti o priprema, više se radi o održavanju forme, jer je teško reći da li će se Prvenstvo održati, ali šta je tu je.

O planovima za budućnost Evrin kaže:

– Želja mi je da se kao takmičar plasiram među 10 najboljih u Evropi, a da kao trener stvorim bar jednog olimpijca. Uveren sam da će mi znanje koje stičem na Fakultetu za sport u tome značajno pomoći. Dobra stvar je što u Subotici zaista ima talentovanih dizača. Sve više muškaraca, ali i žena želi da se bavi ovim sportom, pa smo u pozicijima da možemo dobro da selektiramo i sortiramo dizače što je od izuzetne važnosti – zaključio je Ervin.