Beograd, 27. 03. 2017.

U okviru predmeta Osnovi novinarstva predmetnog nastavnika doc. dr Tatjane Ćitić, gostovao je dugogodišnji sportski novinar i komentator Vladimir Mijaljević koji je studentima dao korisne smernice i informacije o izveštavanju sa sportskih događaja. Naglasio je da je priprema od krucijalnog značaja za komentatora, ali i da se prenos različitih sportskih događaja razlikuje, pa se samim tim i priprema na drugačiji način.

foto-01-1

– Verujem da statistički podaci, naročito kada prenosim teniske mečeve, u velikoj meri pomažu gledaocima da razumeju šta se dešava na terenu. Sa fudbalom je drugačije. Ako je utakmica uzbudljiva, onda nemam baš puno prostora za statistiku, baš kao ni u pregledima Lige šampiona i Lige Evrope – rekao je Mijaljević.

Ono što je ključno prilikom prenošenja mečeva jeste koncentracija, koja ni u kom trenutku ne sme da napusti komentatora.

– Sve vreme mora da se prati tok misli i da se tokom cele utakmice održava jedan nivo napetosti i tenzije. Ne može da se dogodi da komentator zvuči nezainteresovano i umorno. Kada počne prenos uživo svi faktori okoline prestaju da postoje, a naročito mobilni telefoni jer to može da ima posledice na kvalitet izveštavanja. Takođe, mora se sve vreme pratiti ono što je u kadru. Recimo, ukoliko je neko u atletici skočio i ostvario neki dobar rezultat, treba voditi računa da se o tome govori kada taj skok bude na ponovljenom snimku, a ne da se govori o tome dok su u kadru trke uživo – istakao je Mijaljević.

Studenti su imali priliku da pogledaju i emisiju koja je emitovana pred finalni meč US OPEN-a između Novaka Đokovića i Stanislasa Vavrinke u avgustu 2016. godine i da zajedno sa autorom emisije, našim gostom, analiziraju snimanje, pripremu i okolnosti pod kojima je emisija nastala.