Jedan od najeminentnijih sportskih novinara u Srbiji i autor brojnih knjiga sa sportskom tematikom Vladimir Stanković, na Fakultetu za sport Univerziteta Union Nikola Tesla održao je veoma zanimljivo predavanje. Naš Fakultet je tako nastavio ustaljenu praksu dovođenja uglednih gostujućih predavača čime se u značajnoj meri oplemenjuje nastava.

A, o kakvom doajenu sportskog novinarstva se radi najbolje svedoči njegova biografija. Od 1969. godine, kada je počeo da se bavi novinarskim poslom kao dopisnik zagrebačkog Vijesnika, Vladmiri Stanković radio je za sve najuticajnije domaće dnevne i nedeljne novine, a bio je i osnivač mesečnog magazina Koš. Kada se 1992. godine preselio u Barselonu počeo je da sarađuje i sa brojinim, uglednim španskim listovima. Izveštavao je sa osam Olimpijskih igara, sedam svetskih prvenstava u fudbalu i 17 evropskih košarkaških šampionata. Uživo je ispratio čak 25 završnih turnira košarkaške Evrolige za koju je od 2000. do 2006. godine radio kao direktor za medije i komunikaciju, a zanimljivo da kao kolumnista i dalje piše za zvanični sajt Evrolige. Autor je nekoliko veoma tiražnih knjiga među kojima su svakako najpoznatije „Montevideo, Bog te video“ i „Bajka o Bormiju“.

 Stanković je imao predavanje na temu „Analiza grešaka u izveštavanju sportskih novinara“ i održao svojevrstan čas praktične nastave. Naime, studentima osnovnih studija na studijskom programu Sportsko novinarstvo pripremio je sedam kratkih vesti u kojima je stavio neke od najučestalijih grešaka koje se susreću u izveštajima. Te greške je prvo trebalo detektovati, potom su zajednički  analizirane, a posebna pažnja posvećena je stilskim detaljima kao i jezičkim nedoumicama.

– Morate da obraćate pažnju i na najsitnije detalje, jer upravo sitnice odvajaju one dobre od vrhunskih u svakom poslu – objasnio je Stanković.

Vladimir Stanković održao predavanje na Fakultetu za sport

Stanković: Volite ono što radite

Kao tajnu svog uspeha u bogatoj novinarskoj karijeri i savet studentima koji se nalaze na početku, Stanković je naveo sledeće:

– Pre svega, morate da volite ono što radite, mada sam svestan da to nije uvek izvodljivo. Ja sam od malih nogu maštao da budem novinar i ta želja mi se ostvarila. Trudite se da kroz vaše članke, vesti ili intervjue donesete bar neku, makar i malu ekskluzivu, ali nešto po čemu će se vaš tekst razlikovati od drugih. Održavajte dobre odnose sa kolegama i gradite odnos sa stranim kolegama, jer su takvi kontakti dragoceni. I, učite jezike – poručio je Stanković.