Vladimir Rađenović je uspešan mladi plivački trener koji je sreću pronašao u Abu Dabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, zahvaljujući diplomi Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. On je još jedan od naših diplomaca koji je znanje stečeno na Fakultetu za sport itekako uspešno primenio u praksi.

Nekada talentovan sportista, Rađenović se vrlo rano opredelio za trenerski poziv. Ključna odluka na putu njegovog razvoja bila je da upiše Fakultet za sport i to studijski program „Trener u sportu“.

Dugo sam u mladosti tražio koje je najbolje mesto za nastavak školovanja. Preporuke za Fakultet za sport sam dobio preko prijatelja. Upisao sam se 2015. godine i bila je to verovatno jedna od najboljih odluka u mom životu – kaže Rađenović na početku razgovora.

Vladimir je uporedo sa studiranjem radio u Beogradskom plivačkom klubu.

Radu u plivanju sam se potpuno posvetio 2009. godine. Jedan sam od vlasnika i trenera u BPK-u, koji je pre svega prepoznatljiv po radu sa mladim plivačima. Studiranje na Fakultetu za sport mi je pomoglo da ono što sam učio i saznavao tokom studija, mogao odmah da primenjujem u praksi. Teorija i praktičan rad moraju da idu ruku pod ruku i to je ono najbolje što možete da dobijete od Fakulteta za sport – u dahu govori Rađenović.

Zbog velikog broja treninga i obaveza u klubu, Vladimir često nije mogao da prisustvuje predvanjima.

To na Fakultetu za sport nikada nije bio problem. Program je prilagođen obavezama studenata koji su profesionalni sportisti ili su angažovani u sportu. Zahvaljujući E-nastavi, kao i sjajnoj komunikaciji sa profesorima, uspevao sam bez mnogo problema da uvek budem u materiji. Posebno mi je bilo drago što su nas nastavnici uvek tretirali kao sebi ravne, bili su pristupačni za konstantne konsultacje i to naravno mnogo znači na polju samopouzdanja, kada neko veruje u vas i posvećuje vam pažnju. Moram da pomenem pokojnu dekanku Ivanku Gajić sa kojom sa imao sjajnu saradnju i koja je bila uvek na raspolaganju za svako pitanje ili dilemu“.

Zvanje diplomirani trener u sportu stekao je u avgustu 2019. godine, a već u decembru iste godine dobio je ponudu za poslovni angažman u Abu Dabiju.

Nisam mnogo razmišljao. Želeo sam novi izazov, da malo izađem iz zone komfora. I diploma Fakulteta za sport mi je pomogla da prelomim. Zvali su me iz najuspešnijeg kluba u Abu Dabiju, „4 th Lane Swimming Academy“. Počeo sam kao asistent glavnog trenera i u školi plivanja sa najmlađim uzrastima dece. Po njihovim rečima pokazao sam se kao pouzdan radnik, koji se pre svega ističe fleksibilnošću i timskim radom u svakoj situaciji. Moram da naglasim da je sa mnom u klubu još jedan diplomac Fakulteta za sport Miloš Milanović. Mislim da na pravi način, kvalitetom rada reprezentujemo ono što smo naučili na Fakultetu za sport. Prezadovoljan sam za sada, posebno što se otvaraju mogućnosti za napredovanje – kaže Rađenović.

Vodeći se devizom da znanja nikada nije dosta, Vladimir je nedavno na našem Fakultetu upisao i master studije na studijskom programu „Trener u sportu“.

Dugo je u meni postojala ta ideja, ali sam posle odlaska u Emirate prvo morao da se prilagodim i organizujem svoj način života u Abu Dabiju. Moj je moto da se ozbiljno bavim time što radim i nisam hteo da upisujem master samo sa bih ga upisao. Ali, sada sam spreman. Došao sam na Fakultet, dogovorio se oko načina na koji ću moći da pratim predavanja, preko E-nastave. Biću u kontaktu sa profesorima, a svaki slobodan trenutak tokom trajanja ispitnog roka, koristiću da dođem u Beograd i polažem ispite.

Svestan je mladi stručnjak da će mu zvanje master trenera u sportu značajno pomoći u poslu kojim se bavi.

To želim da uradim pre svega zbog sebe. Činjenica je da mi i zvanje pomoći i u poslovnom smislu, jer se ovde u Ujedinjenim Arapskim Emiratima to ceni. Fakultet za sport mi je već sada pomogao da se ostvarim u profesionalnom smislu. Međutim, ne želim da stanem i znam da će mi znanje koje steknem na Fakultetu za sport mnogo pomoći i u budućnosti – zaključio je Rađenović.