U skladu sa motom „ Znanje za medalje“  Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ nastavlja tradiciju dovođenja najpriznatijih eksperata iz sveta sporta. Dugogodišnji novinar i urednik teniske rubrike Sportskog žurnala, a od nedavno stručni konsultant Sport kluba, Vojin Veličković, govorio je pred studentima studijskog programa Sportsko novinarstvo, o svojoj 40 godina dugoj karijeri sportskog novinara.

Velika je privilegija za jednog novinara kada ima mogućnost da radi u svom sportu u vreme najvećih uspeha. Kao neko ko se od samih novinarskih početaka specijalizovao za tenis, imam iskustvo rada iz dve potpuno različite perspektive. Moji profesionalni počeci poklopili su se s vremenom kada tenis još uvek nije bio među najpopularnijim sportovima na prostoru tadašnje Jugoslavije. Velika kriza nastala je sredinom devedesetih godina prošlog veka, kada nakon završetka karijere Monike Seleš, dugi niz godina nismo imali istinsku tenisku zvezdu. Sve se promenilo pojavom zlatne generacije koju čine Novak Đoković, Jelena Janković, Ana Ivanović, Nenad Zimonjić… Kada izveštavate sa turnira na kojima učestvuju takve sportske veličine iz vaše zemlje, tek možete da sagledate širu sliku o lepoti ove profesije“.

Sa iskustvom izveštavanja sa više od 50 Grend slem tunira, Vojin je prisustvovao brojnim spektakularnim mečevima, ipak, jedan je za njega imao poseban značaj.

Finale Vimbldona 2019. godine u kom je Novak Đoković pobedio Rodžera Federera sa 3:2. Mislim da će se tek s godinama pokazati da je to jedan od najznačajnijih mečeva u teniskoj istoriji, sa specifičnom simboličnom važnošću, zbog načina i mesta na kom je Novak pobedio, kao i protivnika protiv kog je igrao.“

Svaki dobar novinar mora da poseduje širok spektar znanja, a naš gost ističe još dva neophodna kvaliteta.

Preuzimanje inicijative i komunikativnost vode do uspeha u novinarstvu. Morate preuzeti inicijativu kad god vam se ukaže prilika, bez obzira što u prvi mah mislite da nemate velikih izgleda, da na primer: dobijete intervju od nekog poznatog sportiste. Ne smete se ustručavati da bilo koga pitate za intervju ili izjavu, jer je to vaš posao i nema ničeg lošeg u tome. Sa druge strane, važnost komunikativnosti je oličena kroz poverenje. Kada ga steknete među vašim sagovornicima, automatski će vas to dovesti do saznanja do kojih neće doći drugi novinari, koji se nisu trudili da istinski razumeju sagovornika, već mehanički postavljali pitanja, držeći se nekog krutog redosleda“.

Atmosferom na Fakultetu za sport, prijatno je iznenađen.

Druženje sa mladim ljudima bilo je izuzetno prijatno. Mnogo mi je drago što su se studenti pokazali kao dobri poznaovaci tenisa. Iz njihovih pitanja vidi se da ih ovaj prelepi sport istinski interesuje.“