Studentima novinarstva Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ vrata nacionalne informativne agencije Tanjug širom su otvorena da dođu i praktično uče  o agencijskom novinarstvu. Uz pomoć starijih i iskusnijih kolega, zaposlenih u ovoj kući, naši studenti imaće priliku da se oprobaju u ovoj renomiranoj medijskoj kući i dobre izglede da tu možda zasnuju i prvi profesionalni radni odnos.

Takav poziv uputila je Branka Đukić, direktorka i glavna urednica Tanjuga, prilikom posete studenata treće godine novinarstva u sredu 15. novembra našoj najstarijoj i najautoritativnijoj informativnoj agenciji, kao glavni domaćin i profesionalni znalac. Ona je pored svojih svakodnevnih poslovnih obaveza, pokušala budućim novinarima da približi suštinu agencijskog novinarstva, insistirajući na temeljnim promenama koje je u ovoj vrsti posla izazvao internet, na brzini i tačnosti kao imperativu u agencijama, različitom angažovanju u odnosu na sve druge medije i pravilu da novinar Tanjuga uvek predstavlja agenciju, a ne sebe, kao i da agencija mora uvek da stane iza svog novinara. Nije propustila ni da podvuče kakve su sve obaveze novinara jedne ovakve nacionalne agencije, od poštovanja profesionalne etike pa do načina odevanja za određene događaje i prilike.

Zahvaljujući ovoj poseti, studenti novinarstva mogli su na licu mesta da se upoznaju sa tehnologijom rada čitave agencije, a posebno nekih njenih najvažnijih delova, kao što je unutrašnja rubrika, video redakcija ili Foto-Tanjug. U razgovoru sa Biljanom Radekom Šćepanović, urednikom Tanjugove video produkcije, Draganom Kujundžićem, urednikom Foto Tanjuga i nekolicinom fotoreportera koji nisu bili na dnevnim zadacima, budući novinari čuli su mnoga profesionalna iskustva i pouke iz njihove svakodnevne prakse, što će im svakako biti od koristi u pripremi za posao koji su odabrali.

Nastavljajući svoju dugogodišnju programsku praksu druženja sa poznatim novinarima i posećivanja velikih medijskih kuća, studenti Fakulteta za sport su dobili su nakon posete Tanjugu sjajnu priliku da se obrazuju i usavrše u najvećoj informativnoj agenciji u zemlji, za početak kao volonteri, a kasnije možda i sa stalnom novinarskom legitimacijom.