Sve više profesionalnih sportista iz zemalja u okruženju bira Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ u Beogradu kao svoju visokoobrazovnu ustanovu za sticanje znanja i zvanja. Razlog za to su, pre svega, jedinstveni i kvalitetni studijski programi koji im omogućavaju da i nakon završetka igračke karijere ostanu u sportu, mogućnost da preko E-platforme nastavu prate na daljinu, ali i da im, uz veliko razumevanje profesora, obaveze na Fakultetu budu usklađene sa njihovim trenažno-takmičarskim zahtevima. To im omogućava da se maksmalno posvete svojim profesionalnim obavezama, ali i da ni na koji način ne zapostave svoje obrazovanje.

Primera je u poslednje vreme sve više, a ovog puta fokusiraćemo se crnogorske vaterpoliste, reprezentativce svoje zemlje koji su iz godine u godinu sve brojniji studenti na našem fakultetu. Među njima je i Vladan Spajić, nekadašnji član Jadrana iz Herceg Novog, koji od ove sezone karijeru nastavlja u Marseju. Vladan je na trećoj godini studija na studijskom programu Trener u sportu, a uporedo sa polaganjem ispita, Vladan se sa reprezentacijom Crne Gore okitio zlatnom medaljom u Svetskoj ligi i bronzom na Evropskom prvenstvu. Time je postao samo još jedan u nizu sportista koji je dokazao i pokazao da uz sistem školovanja na Fakultetu za sport, obrazovanje i sport mogu da idu ruku pod ruku.

– Ceo život sam u sportu i želja mi je da budem trener. Sjajna stvar je što po završetku studija na Fakultetu za sport automatski stičem i trenersku licencu koja je validna u celom svetu – počeo je priču Vladan Spajić i potom dodao:

– Fakultet za sport u Beogradu su mi preporučili i o njemu u superlativu govorili brojni sportisti. Najkonkretniji je bio moj trener iz reprezentacije i selektor Crne Gore Vlada Gojković koji takođe student Fakulteta za sport. Njegova preporuka je svakako bila presudna prilikom mog izbora i zaista nisam pogrešio – istakao je Spajić kome društvo kao kolege na fakultetu prave još dvojica saigrača iz nacionalnog tima, kapiten Draško Brguljan, Dragan Drašković kao i bivši crnogorski reprezentativac Filip Klikovac.

Iako je rođen na moru, u Herceg Novom koji je poznat kao grad koji je iznedrio mnoge vrhunske vaterpoliste, vaterpolo nije bio prvi izbor Vladana Spajića.

– Prvo sam trenirao džudo i to šest godina. Imao sam dosta uspeha u mlađim kategorijama, bio sam državni prvak, osvajao sam medalje i na balkanijadama, ali zbog drugara koji su trenirali vaterpolo i ja sam zavoleo taj sport. Napustio sam džudo, posvetio sam se u potpunosti vaterpolu i nisam zažalio.

O svojim iskustvima sa Fakulteta za sport Spajić kaže:

– To je zaista visokoobrazovna ustanova po meri sportista, koja razume sve naše potrebe. Sve vreme imam veliku podršku profesora, bez koje ne verujem da bih uspeo u roku da ispunjavam sve svoje obaveze. Takođe, znanje koje stičem je dragoceno i već ga sada kao igrač proveravam u praksi. Iskren da budem, neke stvari na treningu, naročito tokom napornih priprema, mi sada mnogo lakše padaju, kada znam koliko su važne u dugoročnom planiranju trenažnog procesa i takmočarske forme u jednoj sezoni.

Vladan Spajić karijeru nastavlja u Francuskoj:

– Potpisao sam dvogodišnji ugovor sa ekipom Marseja. Saigrač će mi biti Andrija Prlainović, a ekipa koja u svojim redovima ima takavog asa kao što je Prle, ima najveće moguće ambicije na evropskoj sceni. Nadam se da ćemo opravdati očekivanja i da ćemo imati uspeha – zaključio je Spajić.