Beograd, 27. 11. 2016.

Danas je završen Sajam sporta, a iza našeg fakulteta je ostalo jedno divno iskustvo. Poslednjeg dana sajma možemo se pohvaliti zapaženim predavanjima naših nastavnika u okviru zvaničnog programa sajma. U sklopu sajma je održan Seminar za stručno usavršavanje trenera, u čijem radu su učestvovala i dala svoj puni doprinos dva nastavnika Fakulteta za sport, prof. dr Franja Fratrić i doc. dr Nemanja Ćopić.

franja-fratric

Profesor Fratrić je govorio na temu „Reakcija na trenažna opterećenja – stres, prevencija i rizici pretreniranosti“. Kao vrsni stručnjak koji iza sebe ima 34 godine iskustva i rada kao trener, naročito je istakao značaj motivacionog potencijala pojedinca, kao i uticaj genetike, odnosno talenta, na ostvarivanje vrhunskih rezultata profesionalnih sportista. Naglasio je i dejstvo trenažnog stresa na psihoneuroendokrinoimunološki status organizma.

Doc. dr Nemanja Ćopić prezentovao je temu „Uticaj i doprinos dijagnostike na trenažni proces vrhunskog sportiste“. U svom izlaganju posebno je apostrofirao značaj morfoloških karakteristika (procenta mišićne mase, masnog tkiva, proteina,…) na sportski trening. Naglasio je kako sastav tela utiče na brzinsku snagu mišića opružača noge tj. na visinu skoka, a ukazano je i na značaj praćenja maksimalne izometrijske sile nogu kod vrhunskih odbojkašica.

15196004_749494558535582_8708889332251373487_o

Pravo iz Azerbejdžana, na štandu Fakultet za sport pridružio nam se Viktor Nemeš. Naš student i reprezentativac Srbije u rvanju, osvojio je zlatnu medalju na Svetskom kupu u kategoriji do 75 kg, a Aleksandru Maksimoviću, takođe studentu FZS-a, pripala je bronza u kategoriji do 71 kg. Ovom prilikom, dragim rvačima čestitamo na ostvarenom uspehu i želimo im da vrhunske rezultate ponove i na predstojećim takmičenjima.

Gost na štadnu fakulteta bio je Davor Štefanek, osvajač zlatne medalje u rvanju na Olimpijskim igrama u Riju, koji se u druželjubivoj, otvorenoj i prijateljskoj atmosferi družio sa posetiocima sajma i odgovarao na pitanja znatiželjnih novinara.

Uspešnoj prezentaciji Fakulteta za sport doprineli su i višegodišnji državni prvak u triatlonu  Ognjen Stojanović, koji je nedavno diplomirao na FZS-u, kao i vaterpolista VK Partizan i kapiten juniorske reprezentacije Srbije, Radomir Drašović, student prve godine na studijskom programu Menadžement u sportu.

vanja-udovicic

Naša priča na 5. Sajmu sporta zaokružena je posetom ministra za omladinu i sport, Vanje Udovičića, štandu Fakulteta za sport. U srdačnom susretu, dekanka prof. dr Ivanka Gajić čestitala je svom nekadašnjem učeniku na profesionalnom obavljanju odgovorne funkcije prvog čoveka u srpskom sportu, a on joj se zahvalio na znanju koje mu je prenela u srednjoškolskim danima, uz želju da sjajne predagoške metode nastavi da primenjuje na fakultetu.

FOT O GALERIJU možete pogledati OVDE.