U otvorenom TV studiju Fakulteta za sport, poslednjeg dana Sajma sporta, imali smo čast da ugostimo predsednicu komisije “ŽENE I SPORT“ u Olimpijskom komitetu Srbije Milenu Reljin i karatistkinju Tanju Petrović.

Posle dugogodišnjih uspešnih sportskih karijera, naše sagovornice su se pored rada sa mladim sportistima posvetile realizovanju projekata koji su usmereni ka popularizaciji i omasovljenju ženskog sporta u našoj zemlji. Jedan od takvih projekata prezentovan je na ovogodišnjem Sajmu sporta kroz konferenciju pod nazivom “ŽENE U SPORTU NA RUKOVODEĆIM POZICIJAMA“, gde su učešće uzeli i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić, Gordana Gavrilović, savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost, Stojanka Lekić predsednica Odbora za omladinu i sport Skupštine AP Vojvodine.

Na početku razgovora Milena se zahvalila dekanki Fakulteta za sport prof. dr Ivanki Gajić na dugogodišnjoj saradnji koju neguju zajedno sa Olimpijskim komitetom Srbije i komisijom “ŽENE I SPORT“ i naglasila da je svesna problematike kroz koju prolaze žene u svim drugim sportovima.

– Pomaci su mali ali ih ima. Interesovanje za ovu temu raste. Sve veći broj mladih devojaka se obrazuje i naš cilj i misija kao komisije je da ih ohrabrimo da su dovoljne sposobne i da treba da se osnaže i da se sa svim svojim kvalitetima uključe u segmente sporta kojim su se bavile.

Milena ističe koliko je važna podrška muškaraca i zhvalila se predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije Božidaru Maljkoviću i selektoru vaterpolo reprezentacije Dejanu Saviću na podršci koju su im pružili i izjavila da se nada da će Dejan Savić i zvanično postati član njihove komisije.

– Važna je odgovornost koju svi preuzimamo i žene tu odgovornost pokazuju bilo kojim poslom da se bave, kao treneri, majke, supruge i da je bitno da je i ispolje i pokažu je u sportu.

Tanja Petrović je naglasila da smo svi na istom zadatku i da je potrebno da shvatimo važnost poštovanja rodne ravnopravnosti.

– Bitno je da delimo mišljenja i pronalazimo ljude koji će u zajedničkom skupu imati svoje uloge i izboriti se za bolji položaj žena na rukovodećim pozicijama u sportu. To treba da bude primarni cilj ako smo svi kao društvo odgovorni za sebe, a i za druge.

Na kraju razgovora istaknuto je da bez podrške države i medija oko ove problematične teme stvari se neće brzo promeniti. Duboko veruju da će sve članice komisije sa puno energije i truda svojim primerom i edukacijom skrenuti pažnju na položaj žena u sportu i ostvariti zacrtani zajednički cilj, a to je da žene postanu vidljivije i cenjenije u svim segmentima sporta.

 Jovana Vulinović