Praksa da eminentni stručnjaci iz svojih oblasti kao gostujući predavači dolaze na Fakultet za sport nastavljena je i ovog utorka. Predavanje na temu „Izveštavanje sa velikih sportskih takmičenja“ održao je doajen sportskog novinarstva i višedecenijski novinar Politike Živko Baljkas. Svoje 40-godišnje iskustvo u sportskoj redakciji najstarijeg dnevnog lista u ovom delu Evrope, Baljkas je pokušao da u jednoipočasovnom predavanju kroz praktične primere, ali i razne anegdote prenese studentima I, II i III godine na studijskom programu Sportsko novinarstvo.

Baljkas je govorio o promenama na medijskoj sceni od vremena kada je on počinjao kao novinar do danas i to kroz prizmu učestalosti sportskih događaja i njihovoj prisutnosti u medijima. S obzirom da je u bogatoj novinarskoj karijeri izveštavao sa čak osam Olimpijskih igara studentima je ispričao deo svojih iskustava u praćenju najveće svetske smotre sporta.

Naravno, nisu izostala ni pitanja naših studenata, budućih sportskih novinara, koje su zanimale aktuelnosti poput neočekivane smene selektora fudbalske reprezentacije Srbije, ali i kontroverze koje su se ticale prijema takozvane države Kosovo među članice Međunarodnog olimpijskog komiteta, situacije u kojoj je našem plivaču Miloradu Čaviću izmaklo zlato na Igrama u Pekingu 2008. i slučaj Ivane Španović koja je na neobičan način ostale bez medalje na minulom Svetskom prvenstvu u atletici.

Baljkas je studentima izneo svoj čvrst stav koji je i kao novinar zastupao u svojim izveštavanjima oslanjajući se na sve materijalne činjenice, ali i na važeća pravila i propise koja jasno utvrđuju da protiv srpskih sportista nije postojala nikakva teorija zavere:

– Milorad Čavić jednostavno nije dovoljno snažno pritisnuo taster na ivici bazena, za razliku od Majkla Felpsa. Sa druge strane Ivana Španović nije na adekvatan način zihernadlom zakačila broj na leđima koji se tokom njenog skoka otkačio i bio u kontaktu sa podlogom. To su neumoljivi dokazi koje govore u prilog tome da nema nikakve teorije zavere iako smo prilično skloni takvim teorijama – rekao je tokom svog predavanja Baljkas.