Marica Perišić, student četvrte godine Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ na studijskom programu Trener u sportu, osvojila je zlatnu medalju na prestižnom gren slem turniru u džudou u kategoriji do 57 kilograma u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije.

Ovo je jedan od najvećih uspeha 23 – godišnje takmičarke Crvene zvezde, koja je veoma uspešno usklađuje akademske obaveze sa onim sportskim.

Marica je pauzu između dva takmičenja, pošto već ovog vikenda učestvuje na Gren slem turniru u Antaliji, iskoristila da dođe na Fakultet za sport.

„Bio je to sjajan i naporan dan za mene. Imala sam izuzetno težak žreb u Tbilisiju. Prvi rival mi je bila devojka iz Amerike, onda predstavnica Džudo saveza Kosova, dok sam polufinale izborila pobedom protiv Britanke. U polufinalu sam savladala devojku iz Italije, a onda u finalu Noru Đakovu još jednu predstavnicu Džudo saveza Kosova, aktuelnu olimpijsku šampionku“, prisetila se Marica dešavanja u glavnom gradu Gruzije pre nekoliko dana.

Posebno je bila impresivna pobeda protiv Đakove, vlasnice zlatne medalje iz Tokija.

„Bio je to veliki izazov, jer smo se do sada borile četiri puta i ona me je četiri puta pobedila. Sa trenerom sam napravila taktiku, izvukli smo pouke iz prethodnih poraza i na kraju sam slavila. Ne treba da govorim koliko sam oduševljena i verujem da je ovo tek početak velikih uspeha“.

Pre takmičenja u Gruziji, srpska reprezentativka je bila na pripremama u češkom Nimburku.

„Mnogo mi je to pomoglo. Veliku zahvalnost dugujem Džudo klubu Crvena zvezda, koja nam je omogućila pripreme, kao i mojim trenerima Vladimiru Jovičiću i Nikoli Nikoliću, koji imaju ogroman udeo u mojim uspesima“.

Za Maricu nema pauze. Već je mislima u Antaliji, na novom gren slem takmičenju, koje se održava od 31. marta do 2. aprila.

„Ambicije su porasle naravno. Međutim, biće veoma teško jer su dva jaka takmičenja odmah jedno iza drugog. Učiniću sve da ostvarimo dobar rezultat“, kaže Marica i dodaje „ Ove godine je najvažnije Svetsko prvenstvo u džudou u Dohi u maju, a dugoročni cilj je plasman na Olimpijske igre u Parizu naredne godine. Za sada sam u dobroj poziciji, a verujem da ću uspeti da budem među osam najboljih na olimpijskoj listi, kako bi imala eventualno lakši žreb na najvećoj smotri svetskog sporta“.

Uporedo sa sportskim uspesima, Marica ređa i one na Fakultetu za sport.

„Prvo moram da izrazim zahvalnost svima ljudima na Fakultetu za sport zato što mi maksimalno izlaze u susret. Imaju razumevanje za moje obaveze. Mnogo mi to znači. Ja sa druge strane koristim svaki trenutak da učim i polažem ispite. Za sada sve dobro funkcioniše, pogotovu što su u pitanju stvari koje me zanimaju“, istakla je Marica Perišić.

Plan zlatne srpske džudoke je da do kraja ove godine završi osnovne studije.

„Učiniću sve da to uradim. Mislim da je izvodljvo, jer onda želim da se potpuno posvetim pripremama za Olimpijske igre u Parizu. Moja želja je naravno da posle osnovnih upišem i master studije, naravno na Fakultetu za sport“, zaključila je Marica Perišić.