Medalje na velikoj sportskoj sceni, desetke u indeksu Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Branko Lagundžić, reprezentativac Srbije u kajaku i naš student druge godine na studijskom programu Trener u sportu, blista na oba polja.

Nedavno se našao na listi od 15 studenata, kojima je Savet Fakulteta za sport zbog odličnih ocena, odlučio da umanji školarinu. Među četvoro, koji su dobili umanjenje od 500 evra, zbog savršenog proseka, našao se i Branko Lagundžić.

Mnogo mi znači i sa finansijke i psihološke strane. Uvek je lepo kada neko podrži tvoj rad i trud. Za mene je ovo samo još jedan veliki podstrek da nastavim putem kojim sam krenuo“, istakao je Branko Lagundžić.

Fakultet za sport je bio njegova prva opcija po završetku srednje škole u rodnom Šapcu.

„Putem interneta sam dobio neke osnovne informacije, ali najveći uticaj su imali moji reprezentativni drugovi iz reprezentacije Srbije, Marko Novaković i Marija Dostanić. Marko je nedavno diplomirao, Marija je i dalje student. Od njih sam čuo sve najlepše i posle toga nije postajala dilema da sam izabrao pravo mesto za nastavak školovanja“.

Branko u prvi plan stavlja činjenicu da može da uskladi obaveze na fakultete, sa ogromnim zahtevima vrhunskog sporta.

Iskreno malo sam se plašio kako će sve to funkcionisati. Kao vrhunski sportista mnogo vremena provodim na pripremama i u zemlji i van zemlje. Međutim, nisam želeo da fakultet zbog toga ispašta. Model onlajn nastave, kao i sjajna saradnja sa profesorima, omogućili su mi da praktično bez mnogo problema budem uspešan na oba polja“.

Sjajna nastavni kadar Fakulteta za sport je nešto što mladog kajakaškog asa posebno impresionira.

Oduševeljen sam prvo njihovim znanjem, posebno u onim stručnim predmetima na mom studijskom programu. Takođe, imaju tu sjajnu crtu da razumeju šta je to vrhunski sport. Uvek u svakom trenutku izlaze u susret. Kada vidim njihov takav pristup, naravno da sam motivisan da svaki slobodan trenutak iskoristim za učenje. Za sada je sve savršeno.“

Iako još nije stigao na pola puta u osnovnom akademskom obrazovanju, Branko već sada pravi planove za budućnost.

Moja prva želja je da završim Fakultet za sport u roku. Posle toga plan je da upišem i master na našem fakultetu. Za mene je to neki normalan putu. Sigurno je da će mi to puno pomoći kada završim sportsku karijeru da budem što bolji i u trenerskom poslu“.

Na sportskom polju, Branka u narednom periodu čeka mnogo izazova.

Protekla godina je bila uspešna. Osvojio sam srebrnu medalju u četvorosedu na 500 metara na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore, a u seniorskoj konkurenciji u četvorosedu na 1000 metara sam bio četvrti sa mojim drugovima. Fokus u narednoj sezoni je Svetsko prvenstvo u Nemačkoj na kojem će se deliti olimpijske vize. Pokušaću da se domognem mesta na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine jer je to san svakog sportiste“, zaključio je Branko Lagundžić.

Sve oni koji žele da krenu putem kojim ide Branko Lagundžić podsećamo da je zbog velikog interesovanja koje vlada za studijske programe Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, predupisna prijava za školsku 2023/2024 godinu počela 20. novembra i trajaće do 15. aprila 2023. godine. Fakultet za sport ima tri studijska programa na osnovnim studijama: Trener u sportu, Menadžment u sportu i Sportsko novinarstvo.