Bokseri Srbije u poslednje vreme beleže odlične rezultate, a jedan od najzaslužnijih za uspehe je Igor Tomašević, diplomac Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Naš student, koji je trenutno i na master studijama Trener u sportu i kome je ostao još jedan ispit i završni rad rad da pređe i ovu stepenicu u svom visokom obrazovanju, zadužen je za fizičku pripremu boksera u stručnom štabu selektora Milana Piperskog.

Nedavno su na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Poreču, reprezentativci Srbije osvojili tri medalje.

Mislim da se boks u Srbiji nalazi na dobrom putu. Uslovi su se značajno popravili od dolaska Nenada Borovčanina i ove sadašnje garniture na čelo Saveza. Formiran je sjajan stručni štab, najbolji bokseri mnogo više vremena provode zajedno na pripremama i većina stvari može finansijski da se isprati. I odličja Memića, Ametovića i Aleksandre Rapaić pokazuju da napredujemo i da boks u Srbiji ima budućnost“, kaže Tomašević.

Veliki deo prošle godine, Tomašević je proveo u priprema za Svetsko prvenstvo u Beogradu na kojem je Vladimir Mirončikov posle mnogo godina doneo odličje za Srbiju na planetarnoj smotri.

Suština svega je timski rad. Niko od nas kao pojedinac ne bi mogao ništa da napravi. Pričamo i dogovaramo se koji su to segmenti u kojima treba da se napreduje. Dogovor je ključ uspeha, imamo u timu i Ruse i Kubance i verujem da će biti još mnogo dobrih rezultat“, ističe Tomašević.

Igor vodi računa pre svega o fizičkoj pripremi seniora, ali prati i često radi sa talentovanim juniorima i mlađim seniorima.

Zadovoljan sam napretkom koji vidim. Svi uglavnom ispunjavaju ono što se od njih traži. Nekada jeste teško, ali kada im se objasni da je sve to u službi njihovih boljih rezultata, onda se trenažni proces odvija onako kako svi želimo“.

Znanja koja je stekao na Fakultietu za sport i na osnovnim i na master studijama, naš diplomac prema sopstvenom priznanju obilato koristi.

Najvažnija stvar je da znanje stečeno u teoriji možete da primenite u praksi. To je ono što Fakulet za sport izdvaja od ostalih visokoobrazovnih ustanova. Stiču se praktična i primenjiva znanja. Gotovo svi profesori, počev od legendarnog Vladimira Koprivice ostvarili su vrhunske rezultate u radu sa sportistima. Njihova bogata iskustva koja prenose na nas su zaista dragocena. Trudim se da idem njihovim putem“.

Igor ističe da je i sada u stalnom kontaktu sa profesorima sa Fakulteta.

Kada god imam neku dilemu, čujem se ili sa profesorom Koprivicom ili mojim mentorom Adamom Petrovićem. Ne stidim se da pitam. Trudim se stalno da učim, da se konsultujem i da od svih prihvatim ono što je najbolje. To je ono što sam naučio na Fakultetu za sport i mislim jedini pravi recept da se uspe u bilo kojoj profesiji“, konstatovao je Tomašević.

Ono što je posebno zanimljivo je da sva istraživanja predstojeći master rad Tomašević vrši u naučno-istraživačkoj laboratoriji Fakulteta za sport:

Prezadovoljan sam jer na raspolaganju imam vrhunske uslove za rad sa najmodernijom opremom. U naučno-istraživačkoj laboratoriji vršimo ispitivanja koje se odnose na karakteristike sile i snage mišića na primeru PAP efekta (Post-Aktivakcijski-Potencijal). Sve to se sprovodi uz pomoć prof. dr Nemanje Ćopića i doc. dr Adama Petrovića. Među ispitanicima su naši vrhunski bokseri, a ono što je za mene posebno važno je to što će ovaj moj master rad imati i praktičnu primenu u nastavku rada sa bokserskom reprezentacijom Srbije ali i ostalim sportistima“, zaključio je Tomašević.