Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ pravo je mesto za vrhunsko obrazovanje i ostvarivanje velikih ambicija. Najbolji primer za to je Uroš Selenić, diplomac na studijskom programu Sportsko novinarstvo, koji je na našem fakultetu upisao i master studije. Pored uspeha na polju obrazovanja, Uroš je već svoje znanje pretočio u praksi kroz rad prvo u „Sportskom žurnalu“, a sada i u dnevnom listu „Objektiv“

Osnovne studije na Fakultetu za sport, Selenić je završio sa prosečnom ocenom 9,8 kao jedan od najboljih u svojoj generaciji. Ali, kako sam ističe, novinarstvo pre nekoliko godina nije bilo njegova prva želja.

– Planirao sam da upišem Podvodnu arheologiju. To je nešto što me je najviše privlačilo. Međutim, kako se bližilo vreme upisa na fakultet, shvatio sam da u Srbiji baš i nemam mnogo mogućnosti da se bavim arheologijom, a posebno ne podvodnom – uz osmeh kaže Uroš i dodaje:

– Ma koliko na prvi pogled novinarstvo delovalo različito od arheologije, ipak ima dosta sličnosti. Taj istraživački segment preovlađuje u obe profesije. Dvoumio sam se između Fakulteta za sport i Fakulteta političkih nauka. Međutim, kada sam video listu predmeta, odlučio sam se za Fakultet za sport. Napravio sam najbolji mogući izbor.

Odličan spoj teorije i prakse je ono što karakteriše sve studijske programe na Fakultetu za sport. Uroš je sa najvišim ocenama prošao tu školu.

– U medijima sam počeo da radim već na prelazu između treće i četvrte godine. Do tada sam na Fakultetu stekao veliko iskustvo, jer smo mi funkcionisali kao sportska redakcija nekog nedeljnika. Profesor Radivoje Petrović, a kasnije i asistent Predrag Bajić su insistirali na tome da pišemo što više novinarskih radova. Počeli smo od vesti, izveštaja, a onda nastavili sa kolumnama, komentarima, čak i kritikama. Kada sve to prođete, u potpunosti ste spremni za rad u redakciji, a to govorim iz ličnog iskustva.

Prof. dr Radivoje Petrović, doc. dr Tatjana Ćitić, Uroš Selenić i prof. dr Ivanka Gajić

Svi predmeti na studijskom programu Sportsko novinarstvo prema rečima Uroša Selenića pomogli su mu u praksi.

-Iskreno, sve mi je bilo zanimljivo. Najviše sam se radovao „Razvijanju istraživačkih veština“ kod profesorke Tatjane Ćitić, kao i „Teoriji i tehnici novinarstva“ kod pomenutog profesora Petrovića i asistenta Bajića. Imali smo i predmet „Sportski turizam“. Na prvi pogled to nema mnogo veze sa novinarstvom, ali je bilo jako zanimljivo i korisno. Kasnije sam iz toga predmeta radio i seminarski rad – kaže Selenić.

Prvu praksu Selenić je imao kao volonter u Blicu. Posle toga je bio deo redakcije Sportskog žurnala, a sada i Objektiva.

– Odlična saradnja koju Fakultet za sport ima sa svim redakcijama omogućila nam je da sva znanja primenimo u praksi. Mnogo toga sam naučio u Sportskom žurnalu. Sada sam u Objektivu zaposlen na određeno vreme. Radim ono što volim i to je je najvažnije. Trudim se da svaki dan nešto novo naučim.

Uporedo sa profesionalnom karijerom, Selenić radi i na podizanju akademskog obrazovanja.

– Još u toku studija profesor Petrović mi je spomenuo da posle osnovnih studija krenem na master. To me, iskreno, u prvi mah nije privlačilo. Međutim, kako sam se bližio kraju studija, sve sam više razmišljao o toj ideji. Upisao sam master, a na fakultetu sam angažovan i kao saradnik u nastavi na predmetu „Teorija i tehnika novinarstva“. Iskreno, to mi se sve više dopada. Već sada planiram i doktorske studije. Idem korak po korak. Ima mnogo opcija na Fakultetu za sport i želim maksimalno da ih iskoristim – konstatovao je Selenić.

Na Fakultetu za sport u toku je predupisni rok koji traje do 1. maja. Popunjavanjem onlajn prijave budući studenti dobijaju popust na školarinu od 100 evra za upis u junskom upisnom roku. Onlajn prijava se može popuniti OVDE.

Selenić kaže da nijedan budući kolega neće pogrešiti ako izabere Fakultet za sport.

– Iako studijski program nosi naziv „Sportsko novinarstvo“ ovde se stiču i znanja koja nisu direktno vezana za sport. Novinarski posao je u svim oblastima manje više sličan. Sjajan primer za to je moja koleginaca Jovana Vulinović, trenutno zaposlena na Javnom servisu Srbije na kanalu RTS nauka. Svi oni koji izaberu Fakultet za sport dobiće najbolju moguću praksu i biće im otvorena mnoga vrata za zaposlenje po završetku studija – zaključio je Uroš Selenić.