Sajam sporta je privukao veliki broj ljudi iz pomenute sfere, a Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ je imao čast da ugosti predsednika Odbojkaškog saveza Srbije, Zorana Gajića, koji je svojevremeno bio i selektor zlatne generacije sa Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine.

Evropske olimpijske kvalifikacije su najvažnije reprezentativno takmičenje, koje će se održati od 5. do 10. januara naredne godine u Berlinu. Dame su već izborile plasman, dok mušku selekciju predvođenu prvim strategom Slobodanom Kovačem očekuje težak zadatak. Pored domaćina i Srbije, za jednu vizu u dvorani “Maks Šmeling” boriće se još: Bugarska, Francuska, Holandija, Slovenija, Češka i Belgija.

– Veliko odbojkaško takmičenje, koje neće samo da privuče navijače iz tih zemalja, već i iz drugih zbog visokog kvaliteta. Ne bih nikoga da prozovem favoritom ili autsajderom, osam ekipa ima isti cilj, a to je prolazak na Olimpijske igre u Tokiju – počeo je priču Zoran Gajić.

Iako je Srbija akutelni evropski šampion u obe konkurencije, a u isto vreme seniorke vladaju i na planetarnom nivou, nekadašnji trener između ostalih, Rabite i Rusije, izneo je mišljenje na činjenjicu da kontinentalni prvaci nemaju direktan prolaz na najveću sportsku smotru narednog leta.

– Kalendar takmičenja je loš i preobiman i mi smo Savez, koji od svih ekipnih ima najduži program. Dešava se da na okupu budemo i po 180 dana, što stvara veliki psiho – fizički pritisak na igrače, ali i neverovatne finansijske izazove. Bili bismo presrećni, kada ne bi dolazilo do povreda i kada bi sezona trajala kraće. Na taj način bi se izbegle kvalifikacije za OI i sve bi moglo jednostavnije  da se organizuje.

Naša država je i domaćin šampionata Starog kontinenta 2021. za žene na desetogodišnjicu osvajanja evropskog zlata 2011, kada je pored Srbije organizator bila i  Italija.

– Prvi medijski sastanak zemalja organizatora evropskih prvenstava 2021. bi trebalo da se održi 16. i 17. decembra u sedištu CEV – a. Tada ćemo i da se dogovorimo sa Evropskom odbojkaškom konfederacijom o narednim koracima.

Nije tajna da se brojni sportski klubovi, posebno van fudbala  muče sa finansijama. Međutim, Banka Poštanska štedionica umnogome olakšava normalno funkionisanje.

– Država je najveći sponzor kroz Banku i u stanju smo da pomognemo tako što 64 ekipe od Super lige do Prve B ne plaćaju sudijske takse. Ogromna je količina novca, koju doniramo klubovima da bismo napravili prepoznatljivu utakmicu na mnogo boljem nivou uz postavljane tarafleksa tokom 44 prenosa. Tržište rešava da li je nešto isplativo ili ne, to ne zavisi od naših želja. Košarka i fudbal imaju međunarodan besplatan marketing u smislu NBA lige u Sjedinjenim Američkim Državama. Daleko je lakše od odbojke, koja nema velike derbije između Barselone, Mančestera i Livepula, kada je reč o vodećim fudbalskim takmičenjima.

Odbojkaški savez Srbije dosta ulaže i u marketing, jedan od vidova je i zvanična televizija krovne organizacije.

– Pratimo savremena tehnološka dostignuća i svesni smo da su društvene mreže veoma važne, ali i da televizijski gledalac nije samo pasivni posmatrač, koji sedi ispred računara. Imamo OSSRB TV i napravi smo seriju emisija kako žive i rade naši reprezentativci, pre svega, u Italiji, Turskoj i drugim zemljama – zaključio je Zoran Gajić.

PRIPREMIO: Uroš Selenić