Ustanovljene stipendije „Predrag Manojlović“ i „Nenad Manojlović“

Beograd, 15. jun 2015. godine.

Da vrhunski sport zahteva i vrhunska znanja u Vaterpolo savezu Srbije odavno znaju. Nije im nepoznata ni činjenica da široka baza i stručan rad produkuju buduće asove. U prilog tim tvrdnjama govori slika sa Fakulteta za sport, gde je juče svečano promovisana cela generacija novih trenera u vaterpolu, čiji je osnovni zadatak da unaprede stručni rad sa mladim vaterpolistima u svojim sredinama, da stvaraju nove “delfine” srpskog vaterpola.

Uverenja o završenom programu stručnog osposobljavanje za sticanje zvanja Operativni trener u vaterpolu, u skladu sa zakonom o sportu i pratećim pravilnicima, pedesetorici polaznika zajedno su uručili prof. dr Ivanka Gajić, dekan Fakulteta za sport i Nemanja Marjan, generalni sekretar Vaterpolo saveza Srbije.

“Velika je čast, obaveza i odgovornost, kada vam jedna tako uspešna organizacija, kao što je Vaterplo savez Srbije, poveri posao obrazovanja budućih trenera. Mi smo se na Fakultetu za sport, u skladu sa postignutim standardima kvaliteta nastave, potrudili da polaznicima prenesemo potreban nivo znanja i veština čijom primenom će moći kvalitetno da odgovore visokim zahtevima srpskog vaterpola. Rezultati postignuti na završnom ispitu ulivaju spokoj svakome ko se brine za njegovu budućnost, bar kada su stručnjaci u pitanju” – istakla je profesorka Gajić i izrazila zadovoljstvo činjenicom da je nekolicina polaznika odlučila da upiše Fakultet za sport i kroz studijski program osnovnih studija Trener u sportu dobije mogućnost za sticanje kompleksnijih znanja i visokog akademskog zvanja – Diplomirani trener u vaterpolu.

Zadovoljstvo ostvarenom saradnjom sa Fakultetom za sport i brojem dodeljenih uverenja istakao je i generalni sekretar Vaterplo saveza Srbije, gospodin Nemanja Marjan. “Kao ozbiljna i odgovorna organizacija moramo da gledamo u budućnost, a ona nas obavezuje da joj ostavimo vaterpolo na višem nivou od onog koji smo nasledili. To ćemo uspeti ako, između ostalog, na svakom bazenu budemo imali školovanog trenera koji će svojim stručnim radom i profesionalnim odnosom uliti poverenje roditeljima, pa će svoje dete uputiti pre na vaterpolo nego na neki drugi sport. Želimo da proširimo bazu, da otvorimo nove centre kako bismo zadržali potreban kvalitet i održali kontinuitet vrhunskih sportskih rezultata. Da bismo sve to i ostvarili neophodna nam je podrška nauke, a mi smo je, sa zadovoljstvom ističem, pronašli na Fakultetu za sport, koji je pokazao spremnost da se uhvati u koštac sa izazovima i na jedan kvalitetan način odgovorio svim našim potrebama” – jasan je gospodin Marjan.

Ovaj svojevrstan Dan vaterpola na Fakultetu za sport je upotpunjen potpisivanjem Sporazuma o saradnji između našeg fakulteta i najtrofejnijeg sportskog kolektiva u Srbiji, Vaterpolo kluba “Partizan”. Dokument, koji su svojim potpisima ozvaničili profesorka Gajić i gospodin Mirko Bradajić, direktor VK “Partizan”, stvara, između ostalog, pretpostavke da naši studenti mogu obavljati stručnu praksu u Partizanu, a da vaterpolisti i stručnjaci Parizana mogu studirati na Fakultetu za sport, pod posebnim uslovima.

Predsednik Saveta Fakulteta za sport, gospodin Bojan Sekulić, ukazao je na važnost bliske saradnje između poslodavaca i obrazovnih institucija, da ta kopča između teorije i prakse treba da bude pravilo i istakao da se sporazum sa VK „Partizan“ razlikuje od mnoštva drugih, koje je u protekle dve godine sklopio Fakultet za sport:

Ovaj sporazum predviđa da, u znak zahvalnosti prema dvojici nedavno preminulih velikana srpskog sporta, Predragu i Nenadu Manojloviću, i uz saglasnost njihovih porodica, Fakultet za sport ustanovi stipendije “Predrag Manojlović” i “Nenad Manojlović”, kojima će svake godine dvojica mladih vaterpolista, koje odredi VK “Partizan”, dobiti besplatno četvorogodišnje školovanje na Fakultetu za sport – jedan na studijskom programu Menadžment u sportu, a drugi na studijskom programu Trener u sportu, čime Fakultet za sport želi da sačuva uspomenu na svoje saradnike i zaslužne članove VK “Partizan” i celokupnog srpskog sporta, Predraga i Nenada Manojlovića. Pred budućim stipendistima je, uz nesumnjivu čast, ogromna obaveza da opravdaju dobijeno poverenje i na ponos porodice Manojlović, slavnog kluba i fakulteta, postanu pravi reprezenti i nosioci prosperiteta nacionalnog sporta“, rekao je Sekulić.

Govoreći o značaju saradnje sa Fakultetom za sport i stvorenim mogućnostima da budući treneri u Partizanu budu nosioci akademskih diploma i naučnih zvanja iz oblasti sporta, gospodin Bradajić je posebno naglasio – “Vaterpolo klub “Partizan” je nadaleko poznat i priznat po svojim trenerima, igračima i postignutim rezultatima. Svi u klubu smo ponosni na svoja sportska dostignuća. Ali smo možda i ponosniji na svoju ulogu u vaspitnom i pedagoškom radu sa generacijama mladih ljudi koje su iznedrile i, srpskom sportu i društvu, podarile brojne uspešne nosioce najodgovornijih javnih i državnih poslova, od Predsednika Republike i ministara u Vladi, preko predsednika opština do rukovodilaca najznačajnijim nacionalnim sportskim organizacijama. U tom smislu ovaj Sporazum je i značajniji od onog sportskog segmenta, zbog koga je i dogovaran.”

Pored trijumfa u bazenu, srpski vaterpolo je počeo da beleži uspehe i van njega. Neka i na tom planu bude svetao primer koji će slediti i drugi sportovi, pa da se “pelcer” uspeha proširi poput epidemije.