Ovih dana pred vama je važna odluka. To je odluka o nastavku obrazovanja koja će uticati na vaš budući profesionalni život, na planove koje imate.

Mi smo na Fakultetu za sport svesni da snosimo deo odgovornosti za vašu budućnost. Cilj nam je da steknete obrazovanje i praktične veštine koje će vam omogućiti da pravite i ostvarujete velike planove.

Prilikom definisanja i organizovanja studijskih programa, nastavnih i vannastavnih aktivnosti, vodili smo, pre svega računa o potrebama tržišta i interesovanjima studenata. Kvalitetno obrazovanje i osposobljenost, kako za rad u struci, tako i za naučno-istraživački rad, naš je osnovni zadatak.

Predupisna prijava za upis u školsku 2023/24 godinu je počela 20. novembra i trajaće do 15. aprila. Prijavu za upis možete popuniti online (broj mesta je ograničen), a sva neophodna dokumenta morate priložiti u prostorijama Fakulteta na Novom Beogradu.

Fakultet za sport, Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ iz Beograda, osnovan je 2012. godine kao prva visokoškolska ustanova u Srbiji čija je matična oblast isključivo sport. Misija Fakulteta je da sportskim organizacijama i klubovima, obrazovnim, kulturnim i medijskim ustanovama, kao i rastućem sportskom tržištu, u Srbiji i šire, ponudi akademski obrazovan i usko-stručno specijalizovan sportski kadar, sa svim kompetencijama za buduću delatnost, osposobljen da kvalitativno doprinese razvoju sporta, zadovoljavajući najviše standarde. S tom namerom su i akreditovani studijski programi osnovnih akademskih studija.

01.-trener-u-sportu

02.-menadzment-u-sportu

03.-sportsko-novinarstvo

Studije na svakom od studijskih programa traju četiri godine, čijim okončanjem student ostvaruje 240 ESPB (Evropski Sistem Prenosa Bodova).

STUDIRANJE

Za vreme trajanja osnovnih akademskih studija studenti izučavaju predmete iz četiri naučna polja i trinaest naučnih oblasti. Kroz samostalan izbor fakultativnih i izbornih predmeta, student personalizuje svoje studije u pravcu ličnih želja i ambicija.

Sistem nastave na Fakultetu za sport je formatiran po Bolonjskoj matrici studija i podrazumeva interaktivnu nastavu u malim grupama, mentorski rad sa svakim studentom pojedinačno, organizovanje radionica, panela, seminara, klinika i kampova, izradu projekata i realizaciju praktične nastave.

PRAKSA

Stručnu praksu studenti realizuju u poslednjem mesecu završnog semestra u vodećim sportskim organizacijama i medijskim kućama, sa kojima Fakultet ima potpisan sporazum o saradnji. Ovaj vid nastave se realizuje u saradnji sa: Olimpijskim komitetom Srbije, Sportskim savezom Srbije, Paraolimpijskim komitetom Srbije, Zavodom za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Savezom trenera Srbije, granskim sportskim savezima, klubovima i udruženjima, kao i sa medijiskim kućama: Televizijom Arena sport, Radio-televizijom Srbije, Sportskim žurnalom, televizijom Sport Klub… Na taj način, studenti imaju mogućnost da praktična znanja i iskustva usvajaju od najkompetentnijih domaćih i inostranih stručnjaka kako bi se, još za vreme studija, približili budućoj profesiji.

fzs-partneri

ORIJENTACIJA

Mogućnost školovanja na Fakultetu pruža se kandidatima sa završenim četvorogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem. Bivši i aktuelni sportisti i sportski stručnjaci, sportski radnici koji tragaju za adekvatnim obrazovanjem i svi koji imaju želju i volju da se profesionalno ostvare na sportskom tržištu, imaju svoje mesto na Fakultetu za sport.

Fakultet za sport je, u skladu sa članom 144. Zakona o sportu, vrhunskim i perspektivnim sportistima i sportskim stručnjacima, obezbedio posebne uslove studiranja, prilagođene njihovim profesionalnim obavezama, kako bi uz sportsku, mogli da izgrade i akademsku karijeru. Andrea Lekić, Nikola Rađen, Marko Kešelј, Petar Golubović, Viktor Rašović, Ljilјana Ranković, Marko Tejić, Nataša Kovačević, Ilija Ciganović, Nikola Rebić, Marko Gudurić, Savo Pavićević, Lazar Filipović, Ognjen Stojanović,… samo su neki od njih.

CILJ

Cilj Fakulteta za sport je akademsko obrazovanje i stručno profilisanje studenata, budućih sportskih trenera, menadžera i novinara, koji će nakon okončanja studija biti spremni i sposobni za kreativan i produktivan rad u svojoj oblasti.

Znanje-za-medalje2

KARIJERA

Diplome osnovnih akademskih studija su pravni akti, ali i dokaz da su studenti pokazali razumevanje i znanje iz različitih oblasti studija, kao i da realno mogu primeniti stečeno znanje (teoretsko i praktično) u sportskoj praksi i na tržištu rada.

Širok je spektar zanimanja dostupnih po diplomiranju, od rada u sportskim klubovima i organizacijama, lokalnoj samoupravi, sportskim objektima, medijskim kućama, rekreativno-turističkim centrima, do realizacije vlastitih preduzetničkih ambicija. Na Fakultetu za sport se ne školuju nastavnici i profesori fizičkog vaspitanja.

Nastavkom studija na višim nivoima akademskog obrazovanja otvaraju se mogućnosti i za bavljenje naučno-istraživačkim radom.

Fakultet za sport, Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ iz Beograda, ispunio je standarde za akreditaciju visokoškololske ustanove, propisane Pravilnikom o standardima i postupku za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa. Bpoj: 612-00-02636/2013-04 od 12.12.2014. godine.

Uverenje o akreditaciji visokoškolske ustanove

Uverenje o akreditaciji studijskog programa osnovnih akademskih studija Menadžement u sportu

Uverenje o akreditaciji studijskog programa osnovnih akademskih studija Terner u sportu

Uverenje o akreditaciji studijskog programa osnovnih akademskih studija Sportsko novinarstvo

Uverenje o akreditaciji studijskog programa master akademskih studija Menadžement u sportu

Uverenje o akreditaciji studijskog programa master akademskih studija Menadžment u turizmu i rekreaciji

Uverenje o akreditaciji studijskog programa master akademskih studija Trener u sportu

Takođe, Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ je Odlukom republičke Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta broj 612-00-00045/8/2021-03 od 02.12.2021. godine, dobio novu sedmogodišnju reakreditaciju institucije i studijskih programa.

Uverenje o akreditaciji viskoškolske ustanove

Uverenje o akreditaciji studijskog programa osnovnih akademskih studija Menadžment u sportu

Uverenje o akreditaciji studijskog programa osnovnih akademskih studija Trener u sportu

Uverenje o akreditaciji studijskog programa osnovnih akademskih studija Sportsko novinarstvo

Uverenje o akreditaciji studijskog programa master akademskih studija Menadžment u sportu

Uverenje o akreditaciji studijskog programa master akademskih studija Menadžment u turizmu i rekreaciji

Reakreditacija studijskog programa master akademskih studija Trener u sportu sledi 2023. godine.

Vrata Fakulteta su otvorena svim zainteresovanim budućim studentima i njihovim roditeljima, radnim danom od 09:00 do 16:00 časova. Poseta je moguća i subotom od 10:00 do 16:00 časova, uz prethodnu najavu na tel. 011/404 40 50 ili putem mejla info@fzs.edu.rs. Adresa je: Narodnih heroja 30/I, Novi Beograd.

POSETITE NAS, UPOZNAJTE FAKULTETSKE KAPACITETE I NASTAVNIKE, UVERITE SE U USLOVE KOJE VAM NUDIMO.

Adresa:

FAKULTET ZA SPORT
11070 Novi Beograd
Narodnih heroja 30/I

Fakultet za sport pruža najkvalitetnije uslove  školovanja. Savremeno opremljen prostor, izuzetna saobraćajna povezanost, prijatan ambijent, bogata fakultetska biblioteka, najnovije informacione tehnologije, uz nastavni kadar sa bogatom stručnom i sportskom biografijom, garant su da je Fakultet za sport mesto na kom se susreću teorija i praksa, osećaju duh i misija sporta, rađaju nove ideje i neguju istinske vrednosti. Mesto gde se znanje vrednuje, a rad ceni. Fakultet se nalazi u neposrednoj blizini Studentskog grada, što će, zbog korišćenja studentskog restorana, biti veoma značajno velikom broju studenata.

Unapređivanje kvaliteta nastave, uvođenje Evropskog sistema prenosa bodova (ECTS) i dodatka diplomi (diploma supplement), rezultat su naše obaveze da izađemo u susret zahtevima Bolonjske deklaracije i time obezbedimo svojim studentima prohodnost ka drugim evropskim univerzitetima i ravnopravno učešće na evropskom i svetskom tržištu znanja. To ne isključuje nastojanja da očuvamo i negujemo, u svom radu, neke od dobrih tekovina našeg tradicionalnog obrazovnog sistema, koje su srpskim diplomcima decenijama obezbeđivale ugled u svetu.

Dejan Stanković, trener FK Crvena zvezda

Nemanja Dangubić, košarkaš Partizana i povremeni reprezentativac Srbije

Nikola Ivanović, košarkaš Crvene zvezde i reprezentativac Crne Gore

Ognjen Jaramaz, košarkaš Partizana i povremeni reprezentativac Srbije

Olga Danilović, mlada teniserka, osvajačica WTA turnira u Moskvi.

Uroš Trifunović, košarkaš Partizana
Miroslava Najdanovski, višestruka državna prvakinja i rekorderka u plivanju, trostruka učesnica Olimpijskih igara, osvajačica zlata na Mediteranskim igrama i bronze na Univerzijadi.
Jelena Blagojević, odbojkaška reprezentativka Sribje, osvajačica dve zlatne medalje na evropskim prvenstvima 2017. i 2019. godine.

Slobodan Nikić, bivši vaterpolo reprezentativac, olimpijski šampion, višestruki svetski i evropski prvak, osvajač čak 29 medelja na velikim takmičenjima.

Milan Mačvan, košatrkaški reprezentativac Srbije, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama 2016. godine, dve srebrne medalje na evropskim prvenstvima 2007. i 2019. godine i zlatne medalje na Univerzijadi 2009.

Stefan Jović, košarkaški reprezentativac Srbije, osvajač srebrnih medalja na Olimpijskim igrama (2016), na Svetskom prvenstvu (2014), na Evropskom prvenstvu (2017) i bronze na Univerzijadi (2013).

Viktor Nemeš, svetski prvak u rvanju (2017), osvajač bronazane medalje na Svetskom prenstvu 2018. godine i dve srebrne i jedne bronzane medalje medalje na evropskim prvenstvima.

Sava Ranđelović, vaterpolo reprezentativac Srbije, olimpijski, svetski i evropski šampion, osvajač čak 15 medalja na velikim takmičenjima, od čega 13 zlatnih.

Marko Novaković, svetski prvak (2014) i dvostruki evropski šampion (2012. i 2016) u kajaku. Osvajač još dve bronzane medalje na svetskim i dve srebrne na evropskim prvenstvima.
Aleksandar Kukolj, evropski prvak u džudou 2017. godine, osvajač zlatne medalje na Mediteranskim igrama 2013. godine

Aleksa Ukropina, vaterpolista Radničkog i reprezentativac Crne Gore

Anja Obradović, osvajačica bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u džudou

Aleksander Sekulić, selektor košarkaške reprezentacije Slovenije

Andrea Stojadinov, vicešampionka Evrope u džudou

Mihajlo Pjanović, bivši fudbalski reprezentativac i nekadašnji prvotimac FK Crvena zvezda.

Velimir Stjepanović, evropski šampion u plivanju.

Novica Veličković, košarkaški reprezentativac Srbije, osvajač srebrne medalje na Evropskom prvenstvu 2009. godine.
Momir ilić, bivši ruokmetni reprezentativac, osvajač srebrne medalje na Evropskom prvenstvu 2012. godine.
Nina Radovanović. višestruka svetska šampionka u boksu.

Bojan Popović, bivši košarkaški reprezentativac, osvajač srebrne medalje na Evropskom prvenstvu 2009. godine.

Neven Majstorović, odbojkaški reprezentativac Srbije, evropski šampion 2019. godine, osvajač bronzane medalje na evropskom prvenstvu 2017. godine i zlatne i srbebrne medalje u Svetskoj ligi 2016. i 2015. godine.
Dragana Cvijić, rukometna reprezentativka Srbije, osvajačica srebrne medalje na Svetskom prvenstvu 2013. godine i zlatne medalje na Mediteranskim igrama 2013. godine.

Branislav Mitrović, vtaerpolo reprezentativac Srbije, olimpijski, svetski i evropski šampion.

andrea-lekicAndrea Lekić, kapiten srpske rukometne reprezentacije i zvanično najbolja rukometašica Evrope u 2013. godini.

Nataa-KovaeviNataša Kovačević, članica državne seniorske košarkaške selekcije, ambasador FIBE, dobitnica nagrade “Pjer de Kuberten” Međunarodnog olimpijskog komiteta, heroina srpskog sporta.

jugoslav_vasovicJugoslav Vasović, član državnog vaterpolo tima, osvajač olimpijske bronze u Sidneju 2000. godine, prvak Evrope sa VK “Bečej”, sportski direktor VK “Radnički” iz Kragujevca.

viktor-rasovicVaterpolista Viktor Rašović, član VK “Crvena zvezda”, sa kojom je postao državni i evropski prvak, kao i osvajač nacionalnog kupa.

NikolaNikola Nikolić, višestruki prvak države u džudou, dugogodišnji reprezentativac, trener trostrukog uzastopnog državnog prvaka, Džudo kluba “Rakovica”.

Nikola-RebiBudućnost srpske košarke, mladi plej KK Mega Leks, Nikola Rebić.

GuduraJedan od najvećih košarkaških talenata Marko Gudurić.

  Ognjen Stojanović, državni prvak u triatlonu.

SavoSavo Pavićević, fudbaler, kapiten šampionske generacije Crvene zvezde.

Jovana-Vojinovi---prvak-sveta-u-ahu-ekipno-Jovana Vojinović, srpska prvakinja u šahu.

RaenNikola Rađen, vaterpolista, nekadašnji reprezentativac Srbije i osvajač zlatne medalјe na Svetskom prvenstvu u Rimu 2009. godine.

  Nina Stojanović, svetska šampionka u boksu.

Jovana12Jovana Stevanović, odbojkašica OK „Pomi“ iz Kazalmađorea, ovogodišnjeg prvaka Lige šampiona, i najbolji bloker Evrope.

 Radomira Drašović, kapiten juniorske vaterpolo reprezentacije Srbije
koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2016. godine.

  Lazar Dobožanov, golman juniorske vaterpolo reprezentacije i osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Holadniji.
 Jovana Preković, reprezentativka Srbije u karateu i osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Istanbulu 2017. godine.
   Slobodan Jovanović, mladi plej mejker Partizana i reprezentativac juniorske selekcije Srbije.

Upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija vršiće se u junskom i septembarskom upisnom roku 2022. godine u prostorijama Fakulteta za sport. Tom prilikom, svi kandidati polagaće Test sklonosti i sposobnosti. Test obuhvata trideset pitanja iz oblasti opšte kulture, poznavanja sporta i kognitivnih sposobnosti. Prijemni ispit nije eliminacionog karaktera i zamišljen je tako da omogući uvid u specifične sklonosti i kvalitete kandidata.

Profesori Fakulteta za sport su priredili pripremni materijal za polaganje testa, koji sadrži 200 pitanja, od kojih će se 30 naći na samom prijemnom ispitu. Pripremni materijal možete preuzeti OVDE.

Školarina na Fakultetu za sport pokriva troškove jednogodišnjeg školovanja, a pored toga i upisa, prijave ispita (po dve za svaki predmet), izdavanja potvrda i uverenja, nastavnih materijala u elekrtonskom obliku i osiguranja. Prijemni ispit je besplatan. Dakle, uplatom godišnje školarine student je pokrio sve redovne troškove u toku te školske godine.

Cena godišnje školarine iznosi 1.700 EUR i plaća se u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu NBS na dan uplate.

Fakultet pruža sledeće finansijske olakšice:
  250 evra pojedinačnog popusta na iznos godišnje školarine za članove porodice (iz iste porodice se upisuje najmanje dvoje studenata);
–  100 evra popusta na iznos godišnje školarine za kandidate koji su nosioci Vukove diplome iz srednje škole i one koji, po Pravilnicima o kategorizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i Sportskog saveza Srbije, ispunjavaju kriterijume za perspektivne sportiste i vrhunske sportske stručnjake;
  50 evra popusta na iznos godišnje školarine za kandidate koji se odluče da prilikom upisa uplate ceo predviđeni iznos;
  50 evra popusta na iznos godišnje školarine za kandidate koji su završili srednju školu sa odličnim uspehom;

Studenti prilikom upisa uplaćuju iznos od 500 evra u dinarskoj provvrednosti na dan uplate, a ostatak školarine se izmiruje u 8 jednakih mesečnih rata (4 rate u zimskom i 4 u letnjem semestru) zaključno sa junom tekuće školske godine. Strani državljani su dužni da prilikom upisa školarinu plate u celosti.

Uplata se vrši na broj tekućeg računa: 105-51707-11 kod AIK banke. U pozivu na broj navodi se broj indeksa. Studenti koji se upisuju prilikom prve uplate u pozivu na broj navode svoj JMBG.

Iznos godišnje školarine tokom celokupnih studija ne može biti veći od onog koji je važio prilikom upisa na taj nivo studija, ali može biti manji, ukoliko Fakultet snizi cene školovanja.

Odbrana Diplomskog rada i izdavanje Uverenja o diplomiranju su uračunati u cenu školarine, ali ne i izdavanje diplome. Diplome izdaje Univerzitet i ona se plaća po važećem cenovniku Univerziteta na dan izdavanja.

DOKUMENTA POTREBNA ZA UPIS
(originali ili overene kopije)

  • diploma iz srednje škole ili gimnazije
  • četiri svedočanstva (1, 2, 3 i 4. razred)
  • izvod iz matične knjige rođenih
  • 3 fotografije 3,5 x 4,5 cm
  • ŠV obrasce, prijavni list i indeks obezbeđuje Fakultet besplatno

indeks

Istaknute Vesti