Rođen je 1981. godine u Užicu gde je završio gimnaziju „Miodrag Milovanović Lune“. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu na „Novinarsko-komunikološkom smeru“, a na FPN u Beogradu je završio i master specijalističke-akademske studije na smeru „Teorija kulture i studija roda“.

Kao stipendista američkog Stejt Departmenta i „Glasa Amerike“ završio je specijalističke studije na Univerzitetu Oklahoma na koledžu za novinarstvo, medijske umetnosti i strateške komunikacije. Po povratku u Srbiju doktorirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na smeru Studije kulture i medija sa doktorskom disertacijom „Odnos uređivanja i poslovanja medija u uslovima krize medija“ i stekao zvanje doktora kulturoloških nauka (medijske studije).

Profesionalno je angažovan u oblasti medija i novinarstva, kao i odnosa sa javnošću i marketinga: najduže kao novinar dnevnog lista „Danas“, odnosno kao šef Grupe za odnose s javnošću i urednik veb-sajtova u JP „Službeni glasnik“, ali i u okviru akademskog polja.

Od 2020. je predavač na Fakultetu za sport Univerziteta Union – Nikola Tesla, gde je od 2021. i u ulozi šefa Katedre za sportsko novinarstvo.

Naučni je saradnik Instituta za političke studije, član redakcija nekoliko naučnih časopisa i autor više publikacija i stručnih tekstova u oblasti studija medija i kulture, objavljivanih u domaćoj i regionalnoj stručnoj periodici.

E-MAIL: penezicslobodan@gmail.com