Aleksandar Filipović je još jedan iz plejade sjajnih mladih novinara koje je iznedrio studijski program Sportsko novinarsto na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“. Student četvrte godine već nekoliko meseci radi na TV Arena sport, gde se pridružio svojim kolegama i našim studentima Dejanu Karoviću, Davidu Radanoviću i Ivanu Miletiću. Iskoristio je priliku zahvaljujući ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji koji Fakultet za sport ima sa TV Arena sport i počeo da radi kao komentator.

Ljubav prema sportu i želja da kroz novinarstvo ostane u njemu, presudili su da Aleksandar upiše naš Fakultet.

Rođen sam u Petrovcu na Mlavi i kada sam bio četvrta godina srednje škole, razmišljao sam koji ću fakultet da upišem, odnosno čime bih mogao da se bavim u budućnosti. Od malih nogu sam trenirao fudbal i želeo sam da na neki način ostanem u sportu. Nažalost, nisam postao profesionalni fudbaler, ali isto tako sam sanjao da postanem sportski komentator i novinar. Video sam oglas na internetu za Fakultet za sport. Prelistao sam šta nudi i sve to mi se jako svidelo. Tako sam 2018. godine upisao studijski program Sportsko novinarstvo i napravio pravi potez – kaže Aleksandar Filipović.

Da je stigao na pravo mesto, Filipović se uverio veoma brzo.

Meni je bilo jasno od prvog dana od kada sam došao da sam doneo najbolju moguću odluku. Ranije nisam imao nekih dodira sa novinarstvom. Nikada nisam ništa pisao ili radio, što je vezano za tu profesiju. Ali, već od prve godine uz sjajnu teoretsku nastavu, dobio sam i praksu. Radili smo intervjue na Sajmu sporta u saradnji sa Arenom sport i mogu slobodno da kažem da su znanja koja sam stekao na Fakultetu su dragocena i da mnoge stvari i sada primenjujem. Prezadovoljan sam i teorijom i načinom prezentacije gradiva, ali posebno praksom.

Filipović ističe da je program studiranja izuzetno zanimljiv. U prvi plan stavlja predmete, koji su direktno vezani za sportsko novinarstvo. Posebno potencira rad na knjizi „Biti četvrti“.

Najviše su na mene uticali predmeti iz struke, koji su me i najviše zanimali. Sve je počelo sa „Osnovama novinarstva“ kod profesorke Tatjane Ćitić. Tu smo stekli opšte znanje, koje smo kasnije kroz predmete kod profesora Radivoja Petrovića i novinarske žanrove još više unapredili. Ipak najjači utisak na mene je ostavio predmet „Razvijanje istraživačkih veština“, koje smo radili sa asistentom Predragom Bajićem. Učestvovali smo u projektu izrade knjige „Biti četvrti“ u izdanju našeg Fakulteta, gde smo radili intervjue sa olimpijcima i paraolimpijcima, koji su zauzeli četvrto mesto na najvećoj smotri svetskog sporta. To je za mene najlepše iskustvo na Fakultetu.

Svoju želju i ambiciju da se bavi komentarisanjem sportskih događaja ispunio je kada je sredinom prošle godine došao na TV Arena sport.

Meni je na umu bilo da budem sportski komentator. Preko Fakulteta sam došao na Arenu sport i prezadovoljan sam kako sam se tamo uklopio. Već sam sedam meseci na toj televiziji i već sam uradio preko 100 prenosa, što dovoljno govori o tome koliko Arena daje šansu mladim ljudima. Oduševljen sam svojim poslom i ubeđen sam da ću u budućnosti samo još više napredovati.

Ne krije da je imao veliku pomoć svojih kolega sa Fakulteta, koji su već duži vremenski period na Areni sport.

David Radanović,  Ivan Miletić i Dejan Karović kao i ja smo došli na TV Arena sport na osnovu poslovno-tehničke saradnje koju Fakulteta za sport ima sa ovom mdijskom kućom. O njihovim kvalitetima dovoljno govori činjenica da već sada rade utakmice NBA i ABA lige i Lige šampiona u fudbalu. David Radanović je moj kolega sa godine i on mi je dosta pomogao u početku. Kolektiv TV Arena sporta je sjajan i pomoć starijih kolega, konkretno urednika Nenada Milovanovića, Miloša Milićevića i Milovana Vukićevića je naravno uvek poželjna, a njihovi saveti su dragoceni – kaže Aleksandar Filipović.

Aleksandar Filipović nema nikakvu dilemu da je za sve buduće brucoše, ukoliko žele da se bave sportskim novinarstvom, Fakultet za sport pravi izbor.

Imaće jedinstvenu priliku da kroz teoriju na Fakultetu nauče šta je to sportsko novinarstvo, koliko je to  lep posao. Sa druge strane, dobiće sjajno iskustvo kroz praksu. Već sam spomenuo moje intervjue na Sajmu sporta. Imali smo posete Areni sport, Radio – televiziji Srbije, gostujući poredavači na Fakultetu su nam bila istaknuta imena srpskog sportskog novinarstva. Na Fakultetu za sport svako će imati šansu da se iskaže u onome šta voli, da li je to novinarstvo u štampanim medijima, da li je to televizijsko ili radio novinarstvo. Dobiće zaista samo najbolje. Ko god se pridruži našem timu, neće se pokajati – zaključio je Aleksandar Filipović.

Ukoliko želite poput Aleksandra Filipovića želite da ostvarite svoje snove i ispunite svoje ambicije, podsećamo da predupisna prijava za Fakultet za sport za školsku 2022/23. godinu traje do 15. maja i može se popuniti onlajn.