Srbija je zemlja aktuelnih evropskih i svetskih šampionki u odbojci, a Odbojkaški klub Vizura, sa kojim Fakultet za sport već nekoliko godina ima sporazum o saradnji, je petostruki uzastopni osvajač Super lige u ženskoj konkurenciji. Ove sezone jedna od najvažnijih „karika“ je i Anđela Veselinović koja igra na poziciji tehničara i pravi je primer da aktivni sportisti mogu biti i uspešni studenti. Anđela je studentkinja našeg Fakulteta na studijskom programu Trener u sportu, a odlaskom Aleksandre Ćirović u Albu iz Blaža, u ekipi Vizure dobila je značajnu ulogu.

– Ja samo jedna u nizu aktivnih sportiskinja koja je dokaz da studije na Fakultetu za sport i profesionalna karijera mogu da idu ruku pod ruku. Za to je pre svega zaslužna prilagođenost obaveza tokom studija našim trenažno-takmičarskim aktivnostima kao i veliko razumevanje i podrška profesora. Mislim da sve može da se postigne ako to želite i da obrazovanje ne treba i ne mora da trpi zarad sportske karijere. Moj je cilj da završim fakultet, bez obzira na to što imam velike igračke ambicije. Ovo mi je prva sezona da sam u startnoj postavi, ogromna je odgovornost i pritisak, ali dosta mi znači što igram – započela je priču kapiten Vizure, Anđela Veselinović.

Magičnom igrom koju je „patentirao“ Vilijam Morgan počela je da se bavi u rodnoj Jagodini. Ubrzo su čelni ljudi i stručnjaci iz OK Vizure primetili njene kvalitete i sposobnosti i usledila je selidba za Beograd.
– Moja odbojkaška priča je počela rano, već sa osam godina, kada sam zbog najboljih drugarica otišla na trening. Prvo sam trenirala atletiku, ali veoma brzo sam prešla na odbojku i tada sam uvidela da je to bila ljubav na prvi pogled. Krenula sam da treniram u jedinom klubu koji je postojao u Jagodini i tu sam se zadržala do svoje 12 godine. Kasnije je usledio poziv selektora Željka Šćepanovića u pionirsku reprezentaciju. Pozvao me je da dođem u Beograd i tako sam iz malog mesta prešla u veliki grad. U početku je bilo teško i nepoznato, ali brzo sam se navikla. Nakon toga sam upisala i srednju školu i počela da živim ovde.

Dobre partije na klupskom nivou nisu ostale nezapažene i Anđeli su donele reprezentativni dres. Učestovovala je na više velikih takmičenja, među kojima je najznačajnije Svetsko prvestvo do 18 godina u Peruu 2015, kao i evropsko prvenstvo na kom je osvojila srebrnu medalju. Tada su Anđelu opisali kao tehničarku budućnosti koja racionalno i precizno diže lopte uz veliku dozu hrabrosti. Nekoliko individualnih nagrada potvrđuju ove činjenice.
– Selektor Sćepanović je najzaslužniji, ne bih bila ovde da nije njega. Stekla sam veliko iskustvo, prošla sam put od pionirske do seniorske reprezentacije do 23 godine. Učestvovale smo na prvenstvu u Peruu kada smo osvojile peto mesto, bile smo i vicešampionke Evrope uz veliki broj zlatnih medalja na Balkanijadi. Dosta sam proputovala i velika je čast igrati za svoju zemlju. Želja mi je da dođem do A selekcije, odricanja su velika, ali to je moj najveći cilj.

I pored odlaska pojedinih igračica iz prve postave, od Sare Lozo do iskusne Slađane Erić, njena ekipa je nastavila kontinuitet sjajnih rezultata i da početkom sezone osvoji Superkup velikim preokretom protiv Železničara iz Lajkovca.
– Većina nije očekivala od nas da ćemo pobediti, pošto su one dosta iskusnije. Železničar ima i inostrana pojačanja, a mi smo tim koji se tek formira. Prvi put pojedine saigračice i igraju u prvoj postavi. Sve su mlade devojke, ja sam jedina od starijih i čast mi je što sam dobila kapitensku traku. Dosta smo trenirale, verovale u sebe i zbog toga je došlo do preokreta posle dva izgubljena seta.

U finiš Super lige popularne „Ajkulice“ ulaze sa 16 pobeda i obezbedile yu plasman u plej-of. Kao i prethodnih godina ambicije su nepromenjene i šampionske.
– Nadam da ćemo osvojiti titulu. Uvek nam nedostaje malo sreće, baš kao u Kupu Srbije. Uhvatio nas je maler i ni ove godine nismo uspele da se plasiramo u finale. Nekoliko igračica je povređeno, ali mislim da će se oporaviti do početka plej – ofa. Verujem da će se kockice poklopiti kada budemo kompletne i da će titula ostati u klubu.

Anđela Veselinović trenutno igra širom Srbije, od Subotice do Lajkovica, ali nemojte se iznenaditi ako je u budućnosti budete gledali u Italiji.
– Prvo sam želela da iz Jagodine odem u veći klub. Naravno da sada imam cilj da odem u inostranstvo i najveća želja mi je da zaigram u Italiji. Potrebno je dosta posvećenosti i rada, ali i faktora sreće – zaključila je na kraju razgovora.

UROŠ SELENIĆ