Rođena je na Zlatiboru pa zato možda i ne čudi što je zimski sport bio njen izbor. Iako su u Srbiji daleko popularnije alpske discipline Anja Ilić je izabrala nordijsko skijanje:

– Treniram već sedam godina – počinje priču Anja koja je na našem Fakultetu student prve godine na studijskom programu Menadžment u sportu.

– Moja starija sestra Mina je prva počela da trenira, krenula je da putuje na razna takmičenja, pa me je to zainteresovalo. Ugledala sam na nju, a kada sam počela da pobeđujem sve to mi se osladilo i rodila se velika ljubav.

Anja je prošle godine bila juniorski šampion Balkana, učestvovala je na Evropskim igrama mladih, a na otvaranju Olimpijade mladih 2016. i Univerzijadi 2017. sa ponosom je nosila srpsku zastavu. Dve godine za redom predstavljala je Vojsku Srbije na Svetskim prvenstvima. Nekoliko puta uzastopno bila je šampion naše zemlje, trijumfovala je i na prvenstvu Grčke, a ove sezone ostvarila je najzapaženiji rezultat:

– Osvojila sam drugo mesto na Balkan kupu u konkurenciji preko 20 takmičara iz osam zemalja. U svakoj od država vozile su se po dve trke, svi plasmani su se bodovali i ja sam na kraju zauzela drugo mesto. Četiri puta sam bila druga i tri puta treća, a u nekoliko navrata mi je prvo mesto izmaklo za samo jednu sekundu. Ostaje žal što nisam trijumfovala, jer pobednik Balkan kupa stiče pravo da besplatno učestvuje na trkama Svetskog kupa, tako da će to biti moj glavni cilj za sledeću sezonu – samouvereno kaže Anja i otkriva koji je njen najveći san:

– Moj glavni cilj je učlešće na narednim Olimpijskim igrama kojima će domaćin biti Peking. Već dva puta mi je za dlaku izmakla Olimpijada pa se nadam da ću to uspeti da ostvarim – rekla je Anja i najavila da će se sledeće godine na Univerzijadi u Rusiji takmičiti kao predstavnica Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“.

Anji Ilić sledi pauza od mesec dana, a potom kreću izuzetno naporne pripreme za sledeću sezonu:

– Tokom letnje sezone vozimo rolke, to su skije sa točkovima i to se naziva suvo skijanje. Imamo takmičenje koje traje od avgusta do oktobra, a zanimljivo je da sam u ovoj disciplini trijumfovala na šampionatu Litvanije – kratko je zastala Anja i potom dodala:

– Treninzi su izuzetno naporni. U početnoj fazi priprema trening traje više od dva sata, najčešće je to vožnja biciklom gde se u različitim intervalima prelazi 70 do 80 kilometara. Vrlo često pravim krug Zlatibor – Sjenica. Ovo je sport koji traži mnogo odricanja, ali se nadam da ću sa mojim trenerom Tihomirom Milosavljevićem za nekoliko godina postići željene rezultate i da ću Srbiji doneti medalje sa velikih takmičenja – konstatovala je Anja koja uporedo trenira i biatlon.

Fakultet za sport Univerziteta Union Nikola Tesla upisala je na preporuku ljudi iz Skijaškog saveza Srbije:

– Veoma mi se sviđa sistem rada na fakultetu i program na studijama Menadžmenta u sportu. Uslovi su izvanredni, a stekla sam i mnogo dobrih prijatelja. Brojne su mogućnosti koje se otvaraju po završetku ovog smera tako da me je to veoma zainteresovalo i sa ove distance mogu da kažem da sam upisom na ovaj fakultet napravila pravi potez – zaključila je Anja.