Olimpijski šampion u bazenu, šampion znanja na suvom. Branislav Mitrović, golman vaterpolo reprezentacije Srbije, stekao je master diplomu na smeru Trener u sportu na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“.

Proslavljeni sportista, vlasnik olimpijskog i svetskog zlata i četvorostruki šampion Evrope, uspešno je odbranio master rad na temu „Teorijske osnove i praktična iskustva u građenju mikrociklusa vrhunskih vaterpolista“.

Zadovoljan sam i ponosan što sam jedan ozbiljan proces doveo do samog kraja. Završni rad je kruna master studija na Fakultetu za sport. Veliku zahvalnost dugujem mentoru, docentu doktoru Adamu Petrović. Kod njega sam i pre master rada polagao dva ispita. Uvek je bio dostupan za svaku vrstu konsultacija i pomoći. Ozbiljno i temeljno smo se posvetili. Kao rezultat smo dobili rad, čiji dobar deo može da se koristi u praksi“, istakao je Branislav Mitrović.

Odluka da upiše master studije na Fakultetu za sport, Branislav je doneo 2018. godine. On je još davne 2010. godine diplomirao na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, gde je kasnije stekao i zvanje master inženjer menadžmenta.

Tačno je da sam već stekao akademsko obrazovanje, ali želeo sam da se oprobam u nečemu što ima veze sa sportom. Moja karijera aktivnog sportiste se polako približava kraju i nekako me trenerski posao sve više privlači. Razgovarao sam sa reprezentativnim drugom Savom Ranđelovićem, koji mi je predložio da upišem master na Fakultetu za sport. Ubrzo sam stupio u kontakt sa sada nažalost pokojnom dekankom Ivankom Gajić. Posle razgovora sa njom dileme nije bilo. Shvatio sam da sam na pravom mestu, koje pruža najbolje uslove za obrazovanje vrhunskih sportista“.

Sjajni golman ističe da je najveća prednost Fakulteta za sport, to što je u svakom trenutku imao razumevanje za obaveze na sportskom polju.

Profesori su me oduševili. Sa svima sam imao izvanrednu komunikaciju. Možda je i najvažnije to što su mi za svaku temu ponudili veoma obimnu literaturu. To samo pokazuje koliko su upućeni i prate naučne tokove. Svi su veoma stručni u svojim oblastima i iz svakog razgovora može da se nauči nešto novo. Zahvalan sam svima, iskreno stekao sam neprocenjivo znanje na Fakultetu za sport“, kaže Mitrović.

Srećko Jovanović, Branislav Mitrović, Adam Petrović, Vladimir Koprivica FOTO: FZS

Master rad Branislav Mitrović je branio u jeku priprema vaterpolo reprezentacije Srbije za Olimpijske igre u Tokiju.

Trenutno smo na pripremama u Kranju. Radimo bazične stvari, koje su teške i koje niko od nas ne voli, ali su obavezne i znamo da bez njih ne možemo da se nadamo vrhunskom rezultatu. U Sloveniji smo do 3. jula, a onda se vraćamo u Beograd. Imaćemo jedan turnir na kojem će pored nas biti i reprezentacije Španije, Francuske i juniorska reprezentacija Srbije. Biće to poslednja provera i onda nešto ranije krećemo u Japan kako bi se aklimatizovali“, kaže Mitrović.

U prestonici Japana, Srbija će braniti zlato osvojeno na superioran način u Riju 2016. godine.

Nas tradicija obavezuje da se uvek borimo za najviši plasman. To je svima jasno. Za mnoge iz ove generacije ove će biti poslednje Olimpijske igre i učinićemo sve da ostvarimo što bolji rezultat. Kvalitet, iskustvo, želju i samopouzdanje imamo. Nadam se da ćemo i ovaj put ispuniti, pre svega svoja očekivanja, a onda i svih ljudi koji nas podržavaju“, istakao je na kraju Branislav Mitrović.