Beograd, 30. 05. 2017.

Nasilje na sportskim borilištima predstavlja jedan od gorućih problema srpskog sporta, a deo odgovora, na pitanja kako preventivno delovati i preduprediti incidente na našim stadionima i u sportskim dvoranama, trebalo bi da donese naučna konferencija koju organizaciju Fakulteta za sport i Nacionalna sportska akademija „Vasil Levski“ iz Sofije. Četvrta međunarodna konferencija „Menadžment bezbednosti sportskih takmičenja“ održaće se u hotelu „Hajat“ (sala „Kristalna dvorana“) u petak, 02. juna, u 10,00 časova i okupiće veliki broj stručnjaka iz ove oblasti.

Među predavačima će se naći Paolo Gomeš iz direktorata Saveta Evrope, Stiv Frosdik nezavisni ekspert i predstavnik UEFA, Ljubisav Sekulić, predsednik Komisije za stadione, bezbednost i sigurnost Fudbalskog saveza Srbije i Dragan Mijatović zamenik načelnika Odeljenja za praćenje i sprečavanja nasilja na sportskim priredbama Uprave policije u sedištu MUP.

 Ovo će biti četvrta naučna konfenrencija u organizaciji Fakulteta za sport sa ovom tematikom, a o značaju ovog događaja govori i podatak da će među gostima biti Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Aleksandar Šoštar, predsednik Sportskog saveza Srbije, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Tim Kartrajt, šef misije Saveta Evrope, brojni predstavnici granskih sportskih saveza kao i dekani srodnih fakulteta iz regiona.

– Organizacija ovakvih naučnih konferencija je još jedan od načina na koje pokušavamo da damo doprinos našem sportu. Bezbednost sportskih događaja je od strateškog značaja kako za organizatore, tako i za državu u kojoj se to takmičenje odigrava. Sportski događaji su prilika za realizaciju napada različite vrste, a poseban problem su odnosi među navijačima. Zato je stvaranje uslova za održavanje sportskih događaja u skladu sa najvišim bezbednosnim standardaima postao imperativ. Ova konferencija bi mogla da bude korak u budućnost, sa ciljem da nauka doprinese humanijem pristupu i odnosu prema sportu. Iskustva i ideje, koje ćemo biti u prilici da čujemo, će svakako biti dragocene – konstatovao je prodekan Dragan Atanasov.

Nakon plenarne sesije, biće prezentovano 19 naučnih radova. Zainteresovana javnost koja nije u prilici da dođe na konferenciju, moći će da prati ceo događaj putem LIVE STREAM-a na sajtu našeg fakulteta.

Više informacija o konferenciji možete pročitati OVDE.