Kao članica juniorske reprezentacije Srbije osvojila je bronzanu medalju na Evroskom prvenstvu u Vukovaru. Sa Crvenom zvezdom je posle 12 godina vratila duplu krunu na Mali Kalemegdan i kada je  košarkaška karijera Jelene Ćirić trebalo da krene uzlaznom putanjom dogodio se veliki peh…

– Doživela sam povredu kičme. Doktori su utvrdili da imam diskusherniju zbog čega mi je savetovano da prestanem da se aktivnom bavim sportom. Bio je to težak udarac za mene, ali s obzirom da je u pitanju bilo moje zdravlje tu odluku sam morala da prihvatim – počinje priču Jelena i u dahu nastavlja:

– Sportska karijera je nepredvidiva. Ja sam samo jedna u nizu primera kako karijera profesionalnog sportiste može u trenu da se okonča i zato je obrazovanje veoma važno. Ja sam sebe u potpunosti pronašla u sportskom novinarstvu i zato sam presrećna što sam na Fakultetu za sport diplomirala upravo na ovom studijskom programu. Stekla sam obrazovanje koje će mi omogućiti da na neki način ostanem u sportu i nadam se bavim profesijom koja me je uz košarku oduvek zanimala.

Jelena Ćirić nedavno je na našem Fakultetu diplomirala najvišom ocenom. Njen diplomski rad bio je istraživački članak na temu „Uzroci i posledice: Sporo suzbijanje nasilja u fudbalu“:

– Moj diplomski rad se bavi istraživanjima o svim negativnim dešavanjima i fenomenu huliganizma u fudbalu. Svedoci smo da se u poslednje vreme pažnja u velikoj meri usmerava na sve prisutnije nasilje na tribinama, a manje na glavne aktere na terenu, odnosno fudbalere. Za mene je to bila vrlo zanimljiva tema, pokušala sam da odgonetnem zašto je to tako i zašto je fudbal pao u senku huliganizma. Imala sam sagovernike iz raznih društvenih sfera, od javnog tužioca, preko priznatih sociologa i psihologa, do poznatih novinara i nekadašnjih vrhunskih sportista. Mislim da su ti različiti pogledi na pomenuti problem dali dodatni kvalitet i izvesnu težinu mom radu i zbog toga sam veoma zadovoljna – konstatuje Jelena koja se ovom prilikom posebn zahvalila svom mentoru prof. dr Radivoju Petroviću.

Inače, Jelena je košarkom počela da se bavi već sa 11 godina u rodnom Bogatiću. Potom se preselila u Šabac i sa lokalnim timom izborila plasman u Prvu ligu. Prošla je sve mlađe reprezentativne kategorije, ali je uz igru pod obručima uporedo gajila i ljubav prema pisanju.

– Oduvek sam volela da pišem. Dopadao mi se posao izveštača, a moram da priznam i da volim kameru. Zato mi je i želja da jednog dana imam autorsku emisiju na nekoj televiziji u kojoj bi predstavljala nekadašnje sportiste koji su iz raznoraznih razloga bili primorani da prekinu svoju sportsku karijeru, ali su se potom ostvarili i postali veoma uspešni u nekom drugom poslu. Nadam se da će mi se ta želja ispuniti.

O uslovima na Fakultetu za sport i svemu onom što je doživela tokom četvorogodišnjih studija Jelena ima samo reči hvale:

– Moji utisci su fantastični. Fakultet za sport u skladu sa svojim sloganom zaista nudi znanje za medalje. Takođe, ovaj Fakultet je organizovan baš po meri aktivnih sportista. U to sam mogla u potpunosti da se uverim dok sam još aktivno igrala u Crvenoj zvezdi. Takmičili smo se u domaćoj i regionalnoj WABA ligi. Igrale smo dve utakmice sedmično, bilo je mnogo putovanja i tada su sve moj fakultetske obaveze bile prilagođene mom trenažnom i takmičarskom procesu. Profesori su bili puni razumevanja, izlazili su u susret kod god je trebalo, dostavljali skripte i predavanja na mejl i zaista su vodili računa da moje obrazovanje ne trpi zbog moje sportske karijere. Zato bih Fakultet za sport preporučila svakom profesionalnom sportisti – zaključila je Jelena Ćirić.