Izvanredna saradnja koju je Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ uspostavio sa Državnim Univerzitetom „G.R. Deržavin“ iz Tambova uspešno se realizuje. U sklopu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji , u delu koji se odnosi na razmenu profesora, naš nastavnik doc. dr Adam Petrović sedam dana boravio je na ovom renomiranom ruskom Univerzitetu.

Doc. dr Petrović, koji na našem Fakultetu predaje na predmetima Teorija sportskog treninga i Antropomotorika, na Državnom tambovskom Univerzitetu održao je sedam predavanja tamošnjim studentima prve i druge godine.

– Predavanja su bila na teme „Razvoj teorije sportskog treninga: doprinos istočnoevropskih naučnih škola“, zatim “ Periodizacija sportskog treninga“ i „Mikrostruktura i mezostruktura procesa pripreme sportista“. Bilo je to zaista izvanredno iskustvo za mene, posebno zbog reakcije studenata koja je bila veoma pozitivna. Takođe, učestvovao sam i u okroglom stolu sa profesorima Univerziteta u Tambovu gde se diskutovalo na razne stručne teme – počinje priču doc. dr Petrović i potom sumira utiske iz Rusije:

– Utisci su zaista izvanredni. Domaćini su bili veoma ljubazni i zaista su se potrudili da na sve načine uzvrate gostoprimstvo koje su imali tokom njihovih poseta Beogradu.  Organizovan je prijem na kom su me ugostili Tatjana Genadjevna Osadčaja, prorektorka za međunarodnu saradnju, Irina Jurevna Bezeukladova , načelnica za međunarodnu saradnju i Artjom Seveljev Valentinovič, dekan Fakulteta fizičke kulture i sporta, a tom prilikom smo razmenili i prigodne poklone.

Od potpisivanja ugovora o poslovno tehničkoj saradnji naše dve visokoobrazovne ustanove u martu 2018. godine, čak četiri delegacije Državnog Univerziteta „G.R. Deržavin“ iz Tambova posetile su Beograd i naš Fakultet. Profesori iz Rusije učestvovali su na našoj naučnoj konferenciji „Sport, zdravlje, životna sredina“, delegacija studenata bila je naš gost povodom obeležavanja 9. maja Dana pobede, ženska odbojkaška selekcija Univerzieta u Tambovu u Beogradu je odigrala utakmicu sa našim devojkama, a u poseti Fakultetu za sport nedavno je bio i Artjom Saveljev Valentinovič, dekan Fakulteta fizičke kulture i sporta.

Poseta doc. dr Adama Petrovića dodatno je doprinela unapređenju saradnje:

– Dogovor je da češće organizujemo razmenu profesora, pa se uskoro očekuju nova predavanja na oba Fakulteta. Takođe, budući naučni radovi koji će se pisati na Fakultetu za sport radiće se u saradnji sa profesorima Univerziteta u Tambovu, koji će bez svake sumnje doneti dodatni kvalitet tim radovima. Osim naučne, potrudićemo se da razvijamo i saradnju iz oblasti kulture – rekao je doc. dr Petrović koji je bio u prilici i da se upozna sa materijalnom bazom Univerziteta „G.R. Deržavin“, ali i brojnim kultunrim i istorijskim znamenitistima Tambova:

– Njihov Fakultet fizičke kulture i sporta poseduje vrhunske uslove, nekoliko različitih sportskih sala, bazene, najmoderniju opremu. Takođe, bio sam u prilici da obiđem i desetak manastira i crkava u Tambovu i druge kulturno-istorijske znamenitosti poput Doma Asejevih, najuglednije porodice ovog grada pre Revolucije,koja je sahranjena u Beogradu, kao i kuću čuvenog kompozitora Sergeja Rahmanjinova – zaključio je doc. dr Petrović.