Osim kao visokoobrazovna institucija koja školuje sportske trenere, menadžere i novinare, Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ za kratko vreme profilisao se i kao ustanova koja na razne načine doprinosi promociji sporta.

Naime, Fakultet za sport 2017. godine bio je pokrovitelj dokumentarnog filma „250 stepenika“, o legendarnoj generaciji košarkaša, predvođenom trenerom Svetislavom Pešićem, koja je 1987. godine osvojila Svetsko juniorsko prvenstvo u italijanskom gradiću Bormiju. Ove godine, naš Fakultet izdavač je svojevrsne monografije o džudou pod nazivom „Nisam stigao da ostarim“. Autor ove knjige je legenda džudo sporta ne samo kod nas nego i u svetu – Vuk Rašović.

Tim povodom u utorak, 24. decembra u Amfitetaru 1 Fakulteta za sport na Novom Beogradu biće održana svečana promocija ove knjige sa početkom u 17 sati. Osim autora knjige Vuka Rašovića, tom prilikom govoriće Ivan Ćurković, legendarni fudbalski golman i dugogodišnji sportski funkcioner, Bratislav Đorđević, čovek koji je kroz razne funkcije podario mnogo toga srpskoj i jugoslovenskoj košarci i prof. dr Srećko Jovanović, redovni profesor našeg Fakulteta.

– Volim da kažem da je ova knjiga autibiografija o drugima ili svedočanstvo o džudou na ovim prostorima. Ovim sportom se bavim bukvalno od njegovih početaka u Srbiji. Dakle, zatekao sam sve osnivače džudoa na ovim prostirma i nastavio da radim sa njima, ali i posle njih. Ovo je hronika o svemu tome, ali i tim ljudima, organiziciji … Sve to se preplitalo sa mojom aktivnošću, a ja sam bio most među generacijama – rekao je Vuk Rašović i potom izrazio veliku zahvalnost Fakultetu za sport koji je finansijski pomogao da ova knjiga ugleda svetlost dana:

– To mi zaista mnogo znači. Veliko je to priznanje pogotovo što dolazi od ljudi iz ustanove koja obrazuje stručnjake u raznim oblastima sporta. Zato za mene nije postojao niko pozvaniji ni draži da objavi ovu moju knjigu. Za mene je to velika čast i zato želim da se zahvalim svima na Fakultetu za sport koji su verujući u ovaj projekat uložili novac i napor i to je ono što veoma poštujem – zaključio je Rašović.