Nastavlja Filip Vlajić da ređa uspehe na poslovnom planu posle završenih osnovnih i master studija na studijskom program Trener u sportu na Fakultetu za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla”.

Posle uspešnog angažmana u Odbojkaškom savezu Srbije, gde je tokom leta kao kondicioni trener radio sa tri muške selekcije, Vlajić je nedavno počeo da radi kao kondicioni trener u kazahstanskom ženskom odbojkaškom klubu Kuaniš iz Petropavlova, aktuelnom šampionu Azije.

Mladi stručnjak preneo nam je svoja prva iskustva iz Kazahstana.

Pregovore smo započeli tokom leta dok sa bio na pripremama sa mlađeseniorskom i mediteranskom odbojkaškom reprezentacijom. Prošle godine Kuaniš iz Petropavlova osvojio je titulu prvaka Azije. Glavni trener je naš Darko Dobreskov, istaktnuti stručnjak i statističar, što dovoljno govori koliko smo cenjeni u svetu odbojke. Krenuli smo sa pripremama 8. avgusta, ekipa je podeljena u dve grupe, pri čemu se druga grupa priključila pripremama reprezentacije Kazahstana, koja se priprema za Svetsko prvenstvo. Dogovor je da ostanem do maja 2023. godine“.

Iskustvo rada u odbojci Vlajić je imao i pre saradnje sa Odbojkaškim savezom Srbije.

Znanja sam stekao radeći u odbojkaškom klubu Pančevo, a kasnije i kao kondicioni trener u svojevremeno trofejnom klubu Vizura, gde sam pored rada, vršio i testiranja za master rad na Fakultetu za sport pod nazivom „Uticaj specifičnog treninga dizanja tegova na izabrane morfološke karakteristike i motoričke sposobnosti seniorki odbojkaškog kluba Vizura“, koji sam odbranio sa najvišom ocenom“.

Pred njegovim klubom su veliki izazovi, a Vlajićev zadatak je da ekipa bude besprekorno fizički spremna.

Najvažnija takmičenja su: Svetsko klupsko prvenstvo, azijsko klupsko prvenstvo, Superkup Kazahstana, kao i nacionalno prvenstvo, koje se igra po turnirskom principu. Imaćemo posla na više frontova, ali verujem da ćemo uspešno odgovoriti svim izazovima“, istakao je Vlajić.

Mladi stručnjak nema dileme kome duguje najveću zahvalnost za odlazak u Kazahstan.

„Najveće zasluge za moj angažman pripisujem radu u Odbojkaškom savezu Srbije i Fakultetu za sport. Za pola godine u Savezu sam bio kondicioni trener u tri različite muške selekcije : kadetskoj, mlađeseniorskoj i mediteranskoj. Na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ stekao sam znanje za posao koji najviše volim i koji trenutno obavljam“.

Iako nije trenutno u Srbiji, Vlajić pažljivo prati projekat na Fakultetu za sport u kojem je imao veoma važnu ulogu.

Sve je u sigurnim rukama. Dok sam ovde prof.dr Nemanja Ćopić i doc. dr Adam Petrović rade na završetku našeg naučno-istraživačkog projekta koji je obuhvatio najbolje dizače tegova i pauerliftere u Srbiji. Moja veza sa Fakultetom za sport je konstantna i neraskidiva“, zaključio je Vlajić.