Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ pokretač je izuzetno zanimljivog projekta koji će za cilj imati promociju sporta i svih njegovih vrednosti. Posle pokroviteljstva za dokumentarni film „250 stepenika“, koji je osvojio brojna međunarodna i domaća priznanja, zatim i izdavanja knjige legendarnog džudiste Vuka Rašovića „Nisam stigao ni da ostarim“, Fakultet za sport treći put u kratkom vremenskom roku biće izdavač još jedne knjige i generalni pokrovitelj dokumentarnog filma pod nazivom „Biti četvrti“.

Idejni tvorac cele priče je Ass. MA Predrag Bajić, nastavnik na studijskom programu Sportsko novinarstvo:

– Ideja se rodila kroz rad sa studentima druge godine u okviru predmeta Razvijanje istraživačkih veština u novinarstvu. Tako je sve počelo. Važno je istaći da u realizaciji ovog projekta učestvuju i naši studenti sa druge, treće i četvrte godine koji su radili istraživanja i intervjue. Dekanki Fakulteta za sport prof. dr Ivanki Gajić se veoma dopao ceo koncept pa osim što je podržala izdavanja knjige, na njenu inicijativu se pripstupilo i izradi dokumentarnog filma sa željom da se afirmišu prave vrednosti u sportu i osvetli jedan zaspostavljeni, ali važan sportski fenomen – istakao je Bajić.

Fakultet za sport potpisao je ugovor sa kompanijom „Cinnesport“ koja iza sebe ima veoma uspešne projekte sličnog sadržaja kao što su filmovi: Bili smo prvaci sveta, Put prvaka sveta, Zlatni momci. Za septembar spremaju premijeru filma o Nataši Kovačević, a u koprodukciji sa „Intemedija netvork“ radili su filmove o Dušanu Ivkoviću, Željku Obradoviću, Saši Đorđeviću. Zanimljivo je da će producent ovog dokumentarca biti Aleksandar Milietić, naš student na master studijama i dugogodišnji novinar Politike.

– Dugometražni dokumentarni film „Biti četvrti“ pokušava da uđe u srž paradoksa koji u sebi nosi ovaj broj u sportu, kroz lične sudbine sportista u Srbiji i regionu, koji su iskusili tu teskobu: biti tako blizu pobedničkog postolja, a tako daleko. Pored unutrašnje borbe takmičara, da prihvate takvu sudbinu i sve ono što nosi ta nemila pozicija, film se bavi i ukorenjenim stavovima javnosti koja, po navici, priznaje samo šampione, odnosno osvajače medalja. A biti četvrti bilo u čemu i bilo gde, na Balkanu, u Evropi ili u svetu, zaista je rezultat vredan pažnje. Ideja je da se u dokumentarcu prikaže kontrast između svih onih odricanja jednog vrhunskog sportiste na putu ka velikom takmičenju i epiloga, odnosno četvrtog mesta i emocija koje nosi sa sobom – rekao je Aleksandar Miletić.

Naši studenti sa studijskog programa Sportsko novinarstvo u poslednjih godinu dana obavili su razgovore sa više od 20 vrhunskih sportista iz zemlje i regiona, sa ciljem da napravi knjigu „Biti četvrti“. Istraživanja profesora Radivoja Petrovića i asistenta Predraga Bajića i studenata Fakulteta predstavljaju dragocenu osnovu za film. S ponosom ističemo da su neki od junaka filma i naši stipendisti, što je plod uspešne saradnje sa Olimpijskim komitetom Srbije čija podrška ovom projektu je dragocena.

– Pošto je projekat tesno vezan za najveći sportski događaj odnosno Olimpijske igre, junaci dokumentarnog filma biće olimpijci koji su osvajali četvrta mesta na najvećoj smotri sporta, ali i neki asovi koji su na toj poziciji bili na svetskim i evropskim prvenstvima. Želja Fakulteta je da ovim projektom, filmom i knjigom, ispratimo naše sportiste na Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine i da ih ohrabri porukom da je i sam odlazak na Igre ogroman uspeh.

 – konstatovala je prof. dr Ivanka Gajić.