Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ sa partnerima iz Evrope učestvovaće u dva veoma zanimljiva ERASMUS+ projekta naredne godine. Ova projektna saradnja proistekla je iz članstva Fakulteta za sport u Evropskoj platformi za sportske inovacije (EPSI), čije sedište se nalazi u Evropskoj kući sporta u Briselu. Zanimljivo je istaći da je Fakultet za sport član EPSI-ja još od novembra 2016. godine, jedina je ustanova iz Srbije i prva van Evropske unije koja se pridružila ovoj organizaciji.

EPSI je mrežna asocijacija koja okuplja preko 90 organizacija iz 22 države Evrope, a poseban akcenat stavlja na inovacije u oblasti fizičke aktivnosti, sporta, rekreacije i zdravlja. Jedna od glavnih ideja EPSI-ja jeste povezivanje njenih članova u partnerskom radu na realizaciji najrazličitijih projekata u cilju unapeđenja sporta, zdravlja i rekreacije. Shodno tome, osnovna aktivnost EPSI-ja je da istražuje i sakuplja informacije o projektima Evropske unije, kao i njihovo prezentovanje svojim članovima što je Fakultetu za sport i omogućilo učešće u ovim ERASMUS + projektima.

Po ideji prodekana za nauku Fakulteta za sport, doc. dr Ivane Parčine, i prodekana za nastavu doc. dr Nemanje Ćopića, biće realizovan projekat pod nazivom „Women’s Involvement in Steady Exercise“ koji za temu ima ispitivanje najbolje prakse u Evropskoj uniji koja se odnosi na inovativna rešenja za uključivanje mladih žena u fizičku aktivnost i da se one ohrabre da redovno vežbaju i prihvate zdrav način života. Osim „European Platform for Sport and Inovation“ iz Belgije, partneri će nam biti iz Italije „European Culture and Sport Organization“ i “ Sportlab Societa Sportiva Dilettatistica – SRL“, Holandije „Kinetic Analysis BV“ i Španije „Univesitat de Valencia“.

– Evropskoj platformi za sportske inovacije smo predstavili našu ideju za projekat, koju su oni potom malo uobličili, a onda su nam pomogli i da pronađemo partnere. Sklopljen je konzoricijum i nakon naše aplikacije dobili smo pozitivan odgovor. U ovaj projekat biće uključeno nekoliko nastavnika i saradnika sa Fakulteta za sport: doc. dr Nemanja Čopić, doc. dr Ana Gavrilović, doc. dr Svetlana Petronijević, ass. Filip Lukić i moja malenkost – kaže doc. dr Ivana Parčina koordinator na ovom projektu.

doc. dr Ivana Parčina na godišnjoj Skupštini EPSI u Briselu

Drugi ERASMUS + projekat na kome će Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ učestvovati u 2021. godini je pod nazivom „River Quiz“ i tema projekta je promocija obrazovanja kroz sport sa specijalnim fokusom na razvoj veština. Osim našeg Fakulteta u ovom proijektu će učestvovati i partneri iz Rumunije „Filiala Asociatiei se Poate“, Mađarske“Cremenyta Gyermekeknek Kozhasznu Egyesulet“, Hrvatske „Sport VIV“ i Bugarske „Youth Sport Club Varna“.

Strateški ciljevi Fakulteta za sport i budućnosti će, osim svih nivoa akademskog obrazovanja i stručnog osposobljavanja, biti učešće u projektima i međunarodna obrazovno-naučna saradnja. Upravo iz tog razloga velika pažnja se poklanja međunarodnim partnerima pa je dugogodišnja saradnja sa Evropskom prlatformom za sportske inovacije dragocena. Na taj način Fakultetu za sport su otvorena vrata ka novim partnerstvima i projektima, ali i mogućnost afirmacije na međunarodnoj naučnoj i istraživačkoj sportskoj sceni.