Beograd, 12. maj 2015.godine.

Prepoznajući izvanredno veliki značaj bavljenja sportom i fizičkom aktivnošću dece u predškolskom uzrastu, a u skladu sa svojim modernim programskim opredeljenjima društveno odgovorne visokoškolske ustanove, Fakultet za sport je 25. februara ove godine sklopio sporazum o saradnji sa Sportskim udruženjem za razvoj predškolskog sporta – SURPS. Prva zajednička akcija sprovedena je u utorak, 12.05.2015. godine u predškolskoj ustanovi “Lipa” u beogradskoj opštini Stari Grad, i njom je započela realizacija projekta „Stvaranje zdravih ličnosti i budućih sportista“.

Prvenstveni cilj ovog projekta je da promoviše fizičko vežbanje u predškolskim ustanovama, pa su, shodno tome, studenti Fakulteta za sport održali trening motoričkih vežbi sa mališanima iz vrtića. Interesovanje dece i zaposlenih u predškolskoj ustanovi “Lipa” bilo je neočekivano veliko, a oduševljena deca su spontano izrazila želju da se ovakvi treninzi u vrtiću uvedu u raspored njihovih redovnih dnevnih aktivnosti, što je svakako i primarni cilj projekta, da se uspostavi fizičko vežbanje u predškolskim ustanovama na svakodnevnom nivou, jer je to najzdraviji i najjevtiniji način za prevenciju i lečenje velikog broja deformiteta i bolesti kod dece predškolskog uzrasrta.

Današnji trening je bio tek prva u nizu planiranih aktivnosti kojima kod dece treba da razvijemo naviku svakodnevnog pravilnog fizičkog vežbanja, izgradimo takmičarski duh i inspirišemo za buduće aktivno bavljenje sportom, a time i sveukupnog poboljšanja fizičke kondicije i opšteg zdravlja generacija koje dolaze. Bar toliko možemo i moramo!