Naši studenti nastavljaju da nižu uspehe na najvećim svetskim sportskim takmičenjima. Karatiskinja Jovana Preković, studentkinja druge godine na studijskom programu Trener u sportu, trijumfovala je u finalu Svetskog kupa Serije A u Japanu u kategoriji do 61 kg.

Ovaj uspeh za nas još više dobija na značaju ako se u obzir uzme činjenica da je Jovanin trener Roksanda Atanasov, takođe student Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ na master studijama Trener u sportu.

Do zlatne medalje i velikog uspeha Jovana Preković došla je zabeleživši šest pobeda. U polufinalu je bila bolja od višestruke prvakinje sveta i Evrope Alisu Bušinger, a u finalu je savladala Slovakinju Ingrid Sušankovu sa 3:0. Osvajanjem ovog prestižnog turnira Serija A na Okinavi, Jovana i njen trener Roksanda, zaokružile su fantastičnu takmičarsku godinu u kojoj je osvojeno zlato u Premijer ligi u Parizu, bronza u Roterdamu i titula prvakinje Evrope na šampionatu Starog kontinenta u Turskoj.

– Presrećna sam jer sam uspela da ostvarim neke od svojih snova – kaže za naš sajt Jovana Preković i dodaje:

– Ove godine sam postala seniorski prvak Evrope i bila sam najbolja u postojbini karate sporta u Japanu. Osećaj je fenomenalan i sada nastavljamo dalje sa pripremama za najveći cilj u mojoj sportskoj karijeri, a to je da ponovo dođem u Japan 2020. godine i na Olimpijski igrama predstavljam moju zemlju. Mene i mog trenera Roksandu Atanasov čeka mnogo izazova i veoma težak sistem kvalifikacija za Olimpiske igre, ali mi smo spremne i nećemo ovde stati jer želimo da ostvarimo naš zajednički san, a to je pobedničko postolje na najvećoj svetskoj smotri sporta – rekla je Jovana Preković.

Njen trener Roksanda Atanasov veoma je ponosna zbog velikog trijumfa:

– U ovom trenutku je teško reći ono što osećam, jer sam doživela da moja učenica pobedi u Japanu, tamo gde sam i ja nekada pobeđivala. Prošli smo kroz veoma težak period i tešku takmičarsku godinu, ali je Jovana sve izdržala kao prava junakinja. Imala je podršku svojih kolega iz Karate kluba „Knjaz“ i celog tima koji je formiran kako bi bili spremni za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Želim da se zahvalim svima koji nas podržavaju, a to su pre svih Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Opština Aranđelovac i kompaniji „Peštan“ koji su zajedničkim snagama omogućili da naš program sprovodimo baš onako kako smo planirali u punom kapacitetu. Mi još uvek nismo rekli sve, ovo su samo stepenice ka Olimpijskim igrama u Tokiju i očekuje nas još mnogo teškog i napornog rada- zaključila je trener Roksanda Atanasov.

Jovani i Roksandi, stipendiskinjama našeg Fakulteta, čestitatmo na velikom uspehu i želimo im još mnogo zlatnih medalja u budućnosti.