Talentovana košarkašica Art basketa i mlada reprezentativka Srbije Višnja Stefanović još jedna je u nizu perspektivnih sportiskinja koja će od naredne školske godine biti stipendistkinja Fakulteta za sport. Višnja je prošla sve mlađe reprezentativne selekcije, a ovog leta prvi put se našla i na spisku selektora seniorskog nacionalnog tima Marine Maljković.

– Na pripremama sa reprezentacijom sam bila ukupno 20 dana. Prvo sa seniorkama, a potom i sa mladom selekcijom. Treninzi su bili veoma jaki, dosta se radilo, a meni je zaista mnogo značilo da treniram sa našim najboljim košarkašicama. Mislim da sam napredovala, pa je iskustvo bilo dragoceno. Svakako, sve to će mi biti dodatni podstrek i motiv da treniram još napornije, jer je ovo bio dokaz da se vredan rad isplati – kaže Višnja Stefanović.

Potiče iz košarkaške porodice. Otac Dragan je bio košarkaš Sloge, saigrač legendarnog Vlada Divca, a presudnu ulogu u tome da Višnja počne da igra košarkašku imalo je Svetsko prvenstvo 2014:

– Naša reprezentacija je tada osvojila srebrnu medalju. Bila sam oduševljena gledajući utakmice našeg tima. Sve to mi se mnogo svidelo pa sam i ja poželela da zaigram košarku – kratko zastaje Višnja i uz osmeh priča jednu zanimljivu anegdotu:

– Moram da priznam da se u startu nisam baš najbolje snašla pod obručima. Pre košarke sam igrala rukomet, pa sam stalno pravila tri koraka. Ipak, na košarkaškom terenu mi je bilo veoma zabavno i brzo sam zavolela košarku.

Od prošle sezone Višnja je članica Art basketa, a prekid takmičenja koji je izazvala pandemija virusa korona onemogućio je da se zaokruži sjajna takmičarska godina:

– Imale smo sve pobede, bile smo bez poraza u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Zato mi je mnogo žao što nismo bile u prilici da na terenu okončamo sezonu jer sam uverena da bismo ubedljivo trijumfovale. Ipak, malu satisfakciju nam pruža podatak da smo u seniorskoj konkurenciji izborile plasman u Prvu ligu.

Mlada košarkašica ističe da je počastvovana činjenicom da je stipendistkinja fakulteta za koji je čula samo reči hvale:

– Pre svega želim da se zahvalim Fakultetu za sport i mom klubu koji su mi pružili priliku da kao što kaže slogan stičem znanje za medalje. To najbolje govori u prilog tome kako moj Fakultet za sport vodi brigu, podržava i pomaže mlade sportiste. Zaista mi je čast što sam stipendista ovog fakulteta jer sam od mnogih sportista čula sve najbolje, da je nastava prilagođena našim treninzima i takmičenjima i to je sjajna stvar.

Višnja je izabrala studijski program Menadžment u sportu.

– Sportistima je obrazovanje preko potrebno, jer igračka karijera ne traje dugo. Takođe, ugovori u ženskoj košarci, ali i mnogim drugim manjim sportovima ne obezbeđuju egzistenciju, dešavaju se i povrede pa na vrema treba razmišljati o tome šta će biti kada se igračka karijera završi. Ja bih svakako volela da ostanem u sportu, a sjajna stvar je što na Fakultetu za sport postoje i master studije – konstatovala je Višnja Stefanović.