Gost otvorenog studija Fakulteta za Sport bio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i proslavljeni košarkaški trener Božidar Maljković. Trofejni stručnjak je u svom stilu govorio o radu Olimpijskog komiteta Srbije, ciljevima za naredne Igre u Tokiju kao i izazovima sa kojima se susreće kao jedan od najvažnijih ljudi u srpskom sportu.

Na početku razgovora Maljković je govorio o razlici između trenerskog posla i funkcije predsednika Olimpijskog komiteta Srbije.

„Razlika je velika. Trenerski posao iziskuje mnogo više putovanja i to ga čini težim. Veći je intenzitet rada i nervna potrošnja“.

Božidar Maljković je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije od 2017. godine kada je na toj funkciji nasledio Vlada Divca. 

„Posao predsednika Olimpijskog komiteta Srbije nije lak, imate 42 sporta ispred vas moraju svi da budu zadovoljni,da imaju optimalne uslove. Veoma je bitno da budete pošteni tokom vrednovanja medalja i rangiranja”.

Iza svake velike organizacije stoji skladan tim, takav je slučaj i u Olimpijskom komitetu Srbije.

“Moj tim se sastoji od 25 mladih ljudi, koji govore jezike, imaju sve vrste kapaciteta da taj posao rade na najbolji način. Skoro smo dobili pohvalu od Tomasa Baha, predsednika MOK-a, čoveka koji je veliki autoritet i uživa ugled u svetu. Od njega smo dobili puno komplimenata, nastavljamo da radimo i spremamo se za Tokio”.

Osvrćući se na ostvareno tokom bogate karijere, Božidar Maljković ističe značaj koji Sajam sporta ima za trenersku struku.

“Potrebno je da pružite maksimum svojih mogućnosti da bi postigli željeni uspeh, tek tada možete da kažete da ste ostvarili svoje snove. Svrha ove priredbe jeste ta, da mi vidimo omladinu Srbije, najbolji deo naše zemlje, a između ostalog da se treneri međusobno upoznaju, razmenjuju iskustva, usavršavaju. Svi smo mi nekada bili mladi i uvek kao po pravilu učili smo od velikih majstor. Kada se kaže srpska i jugoslovenska košarka, postoji običajno pravo da je profesor Nikolić stvarao Žeravicu, Žeravica mnogo nas. Stvorena je jedna vrsta esnafa, znanje se nesebičnoprenosilo sa starijeg na mlađe.”

Potpisan sporazum između Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i Olimpijskog komiteta Srbije o stipendiranju 80 olimpijaca kroz četiri godine, predstavlja značajan korak u obrazovanju sportista i sportskih stručnjaka.

“To je izuzetno značajan sporazum, a slogan fakulteta ,,Znanje za medalje“ je odličan i u potpunosti oslikava realno stanje stvari. Često gostujem na Fakultetu za sport, ali i na drugim mestima. Očekuje me put u Split, bio sam u Ljubljani, Rijeci, Sarajevu, Nišu, Novom Sadu, smatram da je to deo mog posla, jedna vrsta prosvetiteljske i obrazovne funkcije”.

Neizbežna tema bile su i Olimpijske igre u Tokiju. Upitan da kaže broj medalja sa kojim bi bio zadovljan, Maljković je diplomatski odgovorio.

Svi u Srbiji se bave prognoziranjem. Ja bih to ostavio meteorolizima, mada i oni često pogreše. Niko ne zna kakav će dan biti sportisti, desio se poraz čak i Novaku Đokoviću u Riu, koji je najbolja sportista svih vremena na ovim prostorima. Daj najviše što možeš toga dana i mirno spavaj. Naravno da bih voleo da bude vise od osam, ako mogu neke druge zemlje manje od nas da osvoje 15 ili vise medalja, možemo i mi”, zaključio je Maljković. 

Ivan Miletić