Beograd, 25. april 2015. godine.

Druga međunarodna naučna konferencija „Menadžment bezbednosti sportskih takmičenja – Prevencija nasilјa i nedoličnog ponašanja na sportskim borilištima“

Fakultet za sport je, drugu godinu za redom, organizovao Međunarodnu naučnu konferenciju iz oblasti menadžmenta bezbednosti u sportu, ovog puta u saradnji sa Nacionalnom sportskom akademijom “Vasil Levski” iz Bugarske, pod tematskim nazivom „Prevencija nasilјa i nedoličnog ponašanja na sportskim borilištima“. Cilј Konferencije bio je razmena znanja, iskustava i informacija značajnih za rešavanje teorijskih i praktičnih pitanja iz domena bezbednosti sportskih takmičenja, sa posebnim osvrtom na prevenciju nasilјa i nedoličnog ponašanja na sportskim borilištima.

Pitanje bezbednosti u sportu, posebno na većim sportskim takmičenjima, predstavlјa veoma značajan problem u savremenom svetu, koji zahteva multidisciplinarni pristup sa aspekta menadžmenta. Pozdravlјajući učesnike i goste Konferencije, dekan Fakulteta za sport i predsednik organizacionog programa Konferencije, prof. dr Ivanka Gajić,  podsetila je da se društva širom sveta, već decenijama, suočavaju sa problemom nasilјa i nedoličnog ponašanja na sportskim borilištima, ističući važnost odgovarajućih  preventivnih mera na međunarodnom i unutrašnjem državnom planu.

 „Fakultet za sport se, u skladu sa svojim programskim opredelјenjima društveno odgovorne visokoškolske ustanove i aktivnog učesnika u sistemu sporta Republike Srbije, opredelio da i ove godine, partnerski sa Nacionalnom sportskom akademijom “Vasil Levski” iz Sofije,  bude domaćin i organizator Konferencije na kojoj se zbiraju znanja i iskustva različitih, relevantnih društvenih aktera radi prevencije nasilјa i nemilih scena na sportskim borilištima. Verujem da ćemo po završetku Konferenciji  biti korak bliži zajedničkom  cilјu, a to je povratak fer – pleja na sportska borilišta i afirmaciji sporta kao jedne od najvrednijih društvenih vrednosti“ – zaklјučila je profesorka Gajić.

Konferenciju je, nakon pozdravne reči prof. dr Nikolaja Koleva, dekana Fakulteta za sportske trenere Nacionalne sportske akademije “Vasil Levski” iz Sofije, zvanično otvorio prof. dr Zoran Cekić, rektor Univerziteta „UNION-Nikola Tesla“ iz Beograda.

U plenarnom delu Konferencije izlaganja su podneli eksperti iz Srbije: prof. dr Dragan Koković i prof. dr Radivoje Petrović sa Fakulteta za sport, prof. dr Zorica Mršević iz Instituta društvenih nauka u Beogradu,  kao i dr Božidar Otašević iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, kao i ugledni naučni radnici iz inostranstva: prof. dr Džef Pirson, profesor sportskog prava sa Univerziteta u Mančesteru i prof. dr Simeon Jordanov sa Nacionalne sportske akademije “Vasil Levski” iz Sofije.

Na odvojenim, paralelnim sesijama prezentovano je više od 30 originalnih autorskih, naučnih i stručnih, radova, a održan je i Okrugli sto pod nazivom „Nasilјe, sport, politika“. U radu Konferencije učestvovalo je preko 50 stručnjaka i naučnih radnika iz Srbije, ugledni gosti iz inostranstva, poput prof. dr Džona Hjusona i dr Maje Kovač sa Univerziteta u Lenkaširu, kao i predstavnici nadležnih državnih struktura, MUP-a RS i Vojske Srbije, krovnih sportskih organizacija, Olimpijskog komiteta Srbije i Sportskog saveza Srbije, nacionalnih granskih saveza i drugih sportskih organizacija.

Zaklјučak Konferencije je da je za rešavanje globalno aktuelne problematike prevencije nasilјa i nedoličnog ponašanja na sportskim borilištima neophodno kompleksno delovanje na interdisciplinarnoj osnovi kroz sveobuhvatni društveno-ekonomski kontekst. To se prvenstveno odnosi na ulogu državnih organa, organizatora i neposrednih učesnika sportskih takmičenja, na značaj porodičnog vaspitanja i vaspitno-obrazovnog rada u školama i na fakultetima, i konačno, na uticaj masovnih medija na sport i društvo u celini, sa cilјem da sportska borilišta ponovo postanu mesto na kome se valorizuju sve pozitivne vrednosti, društveno prihvatlјive norme i kulturni oblici ponašanja izgrađivani kroz dugu i slavnu istoriju sporta.

Da je tema aktuelna i budi interesovanje i van granica naše zemlјe potvrđuje prisustvo uglednog novinara čuvenog Volstrit žurnala (Wall Street Journal), gospodina Naftali Bendavida, svojevremeno i izveštača iz Bele kuće, koji je, tragajući za odgovorima u vezi nasilјa na sportskim događajima, odlučio da izveštava sa ove Konferencije. Biće zanimnjivo pročitati kakve utiske je poneo iz Beograda, budući da je, sa ostalim gostima, imao priliku da uživo posmatra srpski večiti derbi, doživi „atmosferu“ i oseti „strast“ domaćih fudbalskih navijača. Naravno i da se iz prve ruke upozna sa odnosom srpskog društva i vlasti prema huliganizmu i nasilju na spoprtskim priredbama.

Srpski „ljubitelji“ fudbala su dali svoj nemerljiv doprinos pa je Konferencija, nažalost, potpuno uspela!

Da pogledate GALERIJU SLIKA KLIKNITE OVDE