Beograd, 25.01.2016. godine.

Početkom godine u Srbiju je stigla ekspedicija Vaterpolo kluba Morski vuk (Sea Wolf) iz Oklanda (Auckland) na Novom Zelandu. Mladići uzrasta od 14 do 19 godina, njih 16, predvođeni četvoricom trenera i osmoro roditelja, prešli su put dug 19.000 km da bi učili vaterpolo od najboljih na Svetu. Uz to, hteli su uživo da prate Evropsko prvenstvo u vaterpolu koje je upravo završeno u Beogradu.

U pripremi puta, izradi plana i programa boravka u Srbiji, izboru sparing partnera i trenera sa kojima će raditi, značajnu ulogu imao je Fakultet za sport. Glavni teret je poneo saradnik u nastavi i vaterpolo trener Igor Samardžija, koji je bio domaćin dragim gostima.

Devet dana boravka u Kragujevcu i treninga sa domaćinom, V.K. Radnički i još osam dana provedenih u Beogradu, gde ih je ugostio V.K. Novi Beograd, ostaviće neizbrisiv trag u sećanju divnih momaka sa Novog Zelanda, koji su oduševljeni celokupnim boravkom u Srbiji. Slike iz prepune Arene i strast koju srpski narod gaji prema sportu, posebno vaterpolu, za njih su fascinantne.

U znak zahvalnosti za sveukupnu pomoć i besprekornu organizaciju sportskog segmenta boravka u Srbiji, Fakultet za sport je posetio vođa ekspedicije i prvi trener kluba, gospodin Džim Flerčinger (Jim Floerchinger). U srdačnim razgovorima sa predsednikom Saveta fakulteta, gospodinom Bojanom Sekulićem, gospodin Flerčinger je najavio novi dolazak u Srbiju narednog leta, kada će dovesti juniorski nacionalni vaterpolo tim Novog Zelanda, čiji je selektor, na pripreme uoči Svetskog prvenstva za juniore koje će se održati u Crnoj Gori.

Bilo je reči i o dugoročnoj saradnji, naročito zainteresovanosti novozelanđana za stručno usavršavanje njihovih trenera u Srbiji, kao i specijalizovanim kampovima za individualnu taktičko-tehničku obuku igrača. Dogovoreno je da se u narednom periodu pripremi plan i program takvih kampova i sveobuhvatna ponuda uputi Vaterpolo savezu Novog Zelanda na usvajanje. Po rečima uvaženog gosta vrlo je verovatno da bi se tom programu priključili i vaterpolisti iz Australije.

Jedno je sasvim sigurno, mladići koji su protekle tri nedelje boravili u Srbiji vratili su se kući prepuni pozitivnih iskustava i sa željom da ponovo posete Beograd i Srbiju.