Ognjen Stojanović, koji je diplomirao i završio master studije na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ nastavlja da beleži sjajne rezultate na sportskom polju.

Najbolji srpski triatlonac osvojio je prvo mesto na velikom međunarodnom takmičenju održanom na Adi Ciganliji u Beogradu. Ognjen je distancu od 1,9 kilometara plivanja, 90 kilometara vožnje biciklom i 21,1 kilometara trčanja savladao za 3:46;25 sati i za skoro šest minuta iza sebe ostavio drugoplasiranog takmičara iz Grčke.

Prvi put smo imali u Beogradu trku koja se boduje za jedinistveni svetski renking za dugi triatlon. Konkurencija je bila prilično jaka, što se vidi i iz podatka da je među prvih 20, samo nas dvoje bilo iz Srbije. Zadovoljan sam i ja kako sam odradio trku. Bilo je kontrolisano, praktično sam sve vreme bio u vođstvu i na kraju stigao do trijumfa. Uvek je lepo kada se pobedi kod kuće“, istakao je Ognjen Stojanović posle još jednog velikog uspeha.

Sjajni triatlonac je prošle godine bio nadomak i odlaska na Olimpijske igre u Tokiju.

To mi je nekako bio cilj od kako se bavim ovim sportom od 2005. godine. Sakupio sam veliki broj bodova, a na kraju nisam otišao za jedno mesto. Kao poslednji u Japan je prošao Francuz, koji je promenio državljanstvo i takmičio se za Rumuniju. Jednostavno nedostajalo je malo sreće. Što se tiče Pariza male su šanse da odem, jer sam se sada ipak fokusirao na ove duže deonice. Potpuno je drugačiji sistem rada za dugi u odnosu na olimpijski triatlon, koji je znatno kraći, ali gde je konkurencija paklena. Mislim da je triatlon jedan od sportova u kojem je najteže otići na najveću smotru svetskog sporta“.

foto: 11Tri

Ognjen sa ponosom ističe da je na Fakultetu za sport diplomirao, a kasnije i završio master studije na studijskom programu Trener u sportu.

Već sam bio vrhunski sportista kada mi je profesor Franja Fratrić predložio da upišem Fakultet za sport. Prvi razlog je bio što mi je program radao omogućavao da uskladim sportske i obaveze na fakultetu, a drugi jer sam se već radio kao trener i želeo sam da svoje znanje nadogradim. Dobio sam stipendiju i počeo sam da studiram ono što me u suštini i najviše zanimalo“.

Stojanović ističe da ima sjajna iskustva sa naše visokobrazovne institucije.

Imao sam sjajnu komunikaciju sa profesorima, koji su svi vrhunski stručnjaci u svojim oblastima. Naišao sam na apsolutno razumevanje za moje sportske obaveze i nemogućnost da boravim stalno na Fakultetu. Sa druge strane ja sam se trudio da maksimalno ispoštujem sve što su tražili od mene. Prezadovoljan sam bio i znanjem koje sam stekao i sjajnim odnosnom i komunikacijom sa profesorima. Zbog toga sam odlučio da upišem i kasnije završim master studije. Bila je to još jedna važna stepenica u mom obrazovanju“, u dahu priča Ognjen Stojanović.

Najbolji srpski triatlonac smatra da je Fakultet za sport sjajno rešenje za sve vrhunske sportiste.

Fakultet za sport je jedinstven po tom pitanju. Obrazovanje je veoma važno, ali nekada je teško uskladiti obaveze na fakultetu sa trenažnim procesom. Da nije bilo Fakultet za sporta, mislim da ni ja do sada ne bih uspeo da se posvetim obrazovanju“, istakao je Stojanović i dodao „Dobio sam veliko teorijsko znanje, koje sam sjajno uklopio u praksu sa kojom se suočavam svaki dan. Neophodno je da teorija i praska budu usklađeni, a Fakultetu za sport je to uradio na najbolji mogući način. Uverio sam se lično u to i moja preporuka svima koji žele da se bave konkretno trenerskim poslom je da upišu Fakultet za sport“.

Na Fakultetu za sport u toku je drugi upisni rok za školsku 2022/23 godinu i trajaće do 1. oktobra.