Uporedo sa izuzetno uspešnom karijerom u kojoj je osvojila Ligu šampiona, tri puta bila klupski vicešampion Starog kontinenta, okitila se srebrom na Svetskom prvenstvu, proglašena za najbolju igračicu sveta… Andrea Lekić nije zapostavila ni svoje obrazovanje. Posle završenih osnovnih studija na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i sticanja zvanja diplomirani trener u sportu, Andrea uskoro treba da brani i master rad, ali time se ne zadovoljava:

– Iskrena da budem, još nisam odlučila da li ću po završetku igračke karjere otići u trenerske vode. Veliko interesovanje imam i za menadžment u sportu, pa mi je ideja da na Fakultetu za sport upišem i master studije iz ove oblasti. S obzirom na brojne sportske obaveze, činjenicu da već dugo igram u inostranstvu, ne bih mogla da steknem ovako visoko obrazovanje da na Fakultetu za sport ne postoji specijalizovani program za aktivne sportiste kojim su nastavne obaveze usklađene sa našim sportskim aktivnostima – kaže Andrea i otkriva deo planova za budućnost:

– Volela bih da na neki način budem deo srpskog sporta, u nekoj od organizacija u kojoj ću moći da utičem na poboljšanje uslova u sportu, pogotovo za mlade. Sport našoj naciji donosi neviđene radosti i ako želimo da i u budućnosti bude tako neophodno je sportistima stvoriti uslove da ostvaruju vrhunske rezultate. Za to bih se borila svim silama. Obrazovanje koje stičem na Fakultetu za sport sigurno će mi mnogo značiti u toj mojoj nameri.

Brojni sadašnji i nekadašnji sportski asovi u poslednjih nekiliko godina okrenuli su se radu sa mladima. Kampove za decu pokrenuli su fudbaler Dejan Stanković, košarkaš Miloš Teodosić, odbojkaš Vladimir Grbić, vaterpolista Nikola Rađen, a već šest godina sa velikim uspehom radi i rukometna akademija Andree Lekić:

– Poprimili smo internacionalni karakter, jer smo ove godine okupili devojčice i dečake iz čak 10 zemalja. Ukupno je bilo 110 učesnika, o kojima je brinulo osam trenera, kondicioni trener, nutricionista…. Zaista smo dostigli visok nivo organizacije. Znanje koje sam stekla na Fakultetu za sport i činjenica da nastavljam da se stručno usvaršavam mi u velikoj meri pomaže da iz godine u godinu imamo kvalitetan rad, a rad sa decom je najlepše iskustvo. Iako sve to iziskuje mnogo energije i truda u tome uživam, jer povratna reakcija koju dobijate od mališana je nešto neprocenjivo.

Prestižno priznanje nedavno je stiglo na adresu Andree Lekić. Naša najbolja rukometašica u prethodnoj deceniji pozvana je da bude ambasador Olimpijskih igara mladih koje će se početkom oktobra održati u Buenos Airesu:

– Veoma sam srećna zbog časti koja mi je ukazana i nadam se da će mi moj novi klub CSM Bukurešt izaći u susret i omogućiti da sve to iskusim. To je zaista neverovatan događaj. Poslednjih nedelja sam u konstantnoj komunikaciji sa predstavnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta tako da sam mnogo bolje upoznata sa organizacijom cele manifestacije koja je zaista fenomenalna i koja će okupiti četiri hiljade sportista iz 206 zemalja u 32 sporta – zaključila je Andrea Lekić.